България

Политика

|

Общество

|

Нови covid-мерки в столичните заведения от днес. От бранша прогнозират фалити

Нови covid-мерки в столичните заведения от днес. От бранша прогнозират фалити

От полунощ в София влязоха в сила нови противоепидемични мерки за заведенията за обществено хранене и за развлечения, както и в местата за настаняване. Те бяха наложени със заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция на 21 януари. 

Ограничава се до 50% капацитетът (работната площ) броят лица в обектите и дейности със значение за общественото здраве и заведенията за хранене и развлечения - ресторанти, кафенета, бирарии, сладкарници, барове, закусвални, чайни и др. В тях допускането на хора отново ще бъде със "зелен сертификат". 

Въвежда се и работно време до 22:00 ч., включително на игралните зали и казината, както и в заведенията за хранене и развлечения към местата за настаняване.

Според бранша новите мерки са поредният удар срещу бизнеса им и това би довело до нови фалити в сектора. В знак на протест те са категорични, че няма да се спазват вечерния час.

"В цяла Европа протестират неваксинираните срещу "зеления сертификат", а в България в най-скоро време ще излязат на протест ваксинирани хора за правото си на труд, който е гарантиран по Конституция. Беше ни обещано, че ако успеем да мотивираме персонала си да се ваксинират, ще продължим да работим. Сега се намираме в условия, които ваксинирани хора трябва да останат на улицата, а това няма как да го допуснем", коментира пред БНТ председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

По думите му, цялата заповед на РЗИ-София касае само ресторантите и развлекателния сектор. "Наложено е четворено ограничение на нашия сектор - 50% капацитет, 50% персонал, "зелен сертификат" и вечерен час. Господа, ако ще борим пандемията така, ние не сме съгласни", заяви той. 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ