Окончателно одобриха повишаването на заплатите и пенсии за 2019 г.

Окончателно одобриха повишаването на заплатите и пенсии за 2019 г.

Тази нощ бяха окончателно одобрени заплатите и пенсии за 2019 г., съобщава Нова телевизия. "Бюджет 2019 е по-добър, балансиран и по-щедър. Има няколко рекорда - ръст в икономиката 3,7% дефицит 0,5%, инфлация 3%, заложена безработица 4,8%, ръст на доходите в бюджетната сфера 10%, ръст на учителските заплати 20%, увеличение на доходите на пенсионерите от 1 юли 2019% с 5,7%, максималната пенсия ще бъде 1200 лв.", заяви Светлана Ангелова от ГЕРБ.

Тя уточни, че бюджетът е подкрепен за първи път от синдикатите, както и частично от работодателите. Ангелова заяви, че излишъкът от тази година няма как да бъде прехвърлен за следващата година. По нейните думи през 2019 г. българските граждани ще усетят по-високи доходи. 

Надя Клисурска от "БСП за България” обаче опонира: "Този бюджет не дава перспективи за икономическо развитие. Не отговаря на основните потребности на хората. Той не дава решение на демографската катастрофа, ниските доходи, социалното разделение". По нейните думи приходната част на бюджета се занижава всяка година. Така разходите не отговарят на потребностите на обществото. Според Клисурска бюджетът е консервативен. 

"Броят на осигурените лица, които са заложени в приходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, са завишени само с 2000 човека. Това не е възможни при крещящата безработица и отговорите от страна на бизнеса", каза още Клисурска.

"Предложението на БСП за преизчисляване на пенсиите крие сериозни рискове. Въпросът е кой ще плати тази висока цена. По данни на Националния осигурителния институт това ще струва 1 милиард и 40 милиона лв. само за 2019 г.", заяви Ангелова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ