Омбудсманът открива гореща линия за пострадалите от фалита на "Олимпик"

Омбудсманът открива гореща линия за пострадалите от фалита на Олимпик

Омбудсманът открива гореща линия за пострадалите от фалита на "Олимпик"

Омбудсманът Мая Манолова е изпратила препоръка до Комисията за финансов надзор /КНФ/ и Главна дирекция "Национална полиция" /ГДНП/ към МВР да предприемат незабавни действия по казуса на близо 250 000 български граждани, чиито автомобили остават без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", заради фалита на кипърската застрахователна компания "Олимпик". Това съобщиха от пресцентъра на омбудсмана.

Десетки шофьори са подали жалби до обществения защитник с молба за спешна намеса от нейна страна.

В препоръката си до КФН омбудсманът настоява за организиране на подходяща разяснителна кампания. Тя призовава за създаването на гореща телефонна линия, на която потърпевшите да получават бързи и ясни отговори по своите конкретни казуси, както и за навременна информация за развитието на производството по несъстоятелност на застрахователната компания в Кипър, публикувана на сайта. 

Манолова препоръча още да бъде предоставена възможност на гражданите да получат указания и за реда, сроковете и необходимите документи за предявяване на претенции към застрахователя, включително и да се разяснят последиците от липсата на сключена задължителна застраховка. 

Омбудсманът иска от Главна дирекция "Национална полиция" и удължаване на гратисния период, в който да не се глобяват шофьорите със застрахователна полица на "Олимпик". Тя настоява за своевременното информиране на хората за какъв период от време застрахованите няма да бъдат глобявани, поради липсата на застрахователна полица и изрази увереност, че ще им бъдат разяснявани последиците от това. 

Мая Манолова се е ангажирала също така от понеделник, 20 август, да открие гореща телефонна линия на номер 0895 561 885 за консултиране и правна помощ на потърпевшите. Тя ще изпрати препоръка и до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за промени в законодателството с цел защита на гражданите в случаи като този.

Омбудсманът ще се обърне и към министър-председателя Бойко Борисов за активност на държавата при изготвяне на европейското законодателство в областта на застраховането.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ