Френски и италиански предприемачи призоваха политиците за диалог

Френски и италиански предприемачи призоваха политиците за диалог

Френски и италиански предприемачи призоваха политиците за диалог

Ръководителите на организациите на предприемачите на Франция и Италия - Медеф и Конфиндустрия - призоваха френския президент Еманюел Макрон и италианския премиер Джузепе Конте към диалог, предаде Франс прес. Призивът беше отправен в открито писмо, разпространено вчера вечерта.

"В тези часове на нарастващо политическо и дипломатическо напрежение, Конфиндустрия и Медеф смятат за необходимо да отправят призив за конструктивен диалог, убедени, че предизвикателството не е между европейските страни, а между Европа и останалите страни", пишат ръководителите на двете големи организации - Жофроа Ру дьо Безийо и Винченцо Боча.
"Икономиката иска да обедини онова, което политиката сега разделя. Италия и Франция са приятелски страни и ние не желаем една криза, предизвикана по планиран начин, да ни раздели", допълват двамата ръководители. Те припомнят, че Франция и Италия са втори търговски партньор един на друг.

Двете организации припомнят също, че Франция и Италия са обединени от "връзките на силно и трайно приятелство" и са сред основателите на ЕС.

"Необходимо е историческите протагонисти в процеса на европейска интеграция да не се разделят и да потвърдят отново единството си. Европа е икономически гигант и ние трябва да работим за това тя да стане политически гигант", пишат двамата ръководители. Те потвърждават, че двустранно заседание на техните организации ще се проведе както е планирано в края на месеца в Париж.

Франция повика вчера за консултации посланика си в Италия след серия от изказвания на италиански представители, възприети от Париж като обидни. Това извикване на посланика за консултации е безпрецедентно между Франция и неин европейски съсед от 1945 г. насам. Фронталните атаки на една страна от ЕС към друга също са безпрецедентни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ