Открива се първият дневен център за деца с епилепсия

Открива се първият дневен център за деца с епилепсия

Открива се първият дневен център за деца с епилепсия

Днес в София се открива първият Дневен център за деца и лица с епилепсия, съобщава БНР. От Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) съобщиха, че в дневния център, който се намира на столичния бул."Сливница", ще се полагат грижи за около 40 деца и младежи с тежка форма на болестта. Помещението е предоставено на асоциацията от Столична община. 

В ефира на "Хоризонт" Веска Събева, която е председател на АРДЕ, обясни: "Целта е да имаме възможност да предоставим грижите, опита, експертизата на нашите специалисти, които да направят живота на всички в семейството (на деца с епилепсия) малко по-лек и те да бъдат малко по-щастливи", каза за БНР председателят на АРДЕ, Веска Събева.  Хората с епилепсия у нас са около 75 хиляди, като от тях – над 30 хиляди са деца. По думите на Събева болните са около 1 процент от населението, а АРДЕ вече е предприела стъпки и подала документи, за да бъде определен делегиран бюджет за дейностите на центъра от държавата. Целта е социалните служби също да насочват хората, които трябва да бъдат в центъра, защото, освен че е много тежко, епилепсията е непредвидимо заболяване и няма как да се предскаже точно кога ще дойдат пристъпите и те не могат да се контролират: 

"Тази услуга е доста скъпа, тя  е непосилна за хората, които ще посещават (центъра-бел ред.), тъй като знаете, че обикновено тези родители – единият останал вкъщи, семействата им отиват в групата на социално слабите. Този процес е малко различен, би дал малко шанс на семейството да се укрепи и финансово, и така да бъдат по-добри и по-полезни за себе си и за своето семейство", допълни още Събева.

Опасността откриването на центъра да бъде отложено, след като са бяха откраднати климатиците от помещението, е избегната с помощта на благотворител. Човек е купил нови климатици, а фирмата, която ги е продала е осигурила  безплатното им монтиране.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ