"Палма" вместо сирене в баничките от лавката

Палма вместо сирене в баничките от лавката

"Палма" вместо сирене в баничките от лавката

Баничката със сирене е българския fast food. Продава се навсякъде - в будки и павилиони, баничарници, заведения за бързо хранене и супермаркети. Няма търговска улица или пазар в България където да не се предлагат банички, често през 100 метра. Тя е един от символите на българската домашна кухня, храна която може да бъде приготвена от всеки и е харесвана или поне приемана от поне 90% от населението! Точно защото е една от най-предпочитаните, продавани и достъпни храни, от асоциацията "Активни потребители" решават да проверят какво има в баничката и по-конкретно дали се спазва народната рецепта да се слага истинско, българско сирене. От асоциацията изследват 15 проби банички, купени от тайни клиенти в различни квартали на София миналия месец. От всеки търговски обект са били купени по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба. Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал, посочват авторите на изследването от асоциацията. Закупените мостри са били доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория.

Резултатите се оказали потресаващи:

Сирене или извара?

От закупените 15 проби банички със сирене в една изобщо не е открит пълнеж. Възможно е да не е влаган такъв или „сиренето“ да се е стопило напълно при изпичането, поясняват от "Активни потребители". Останалите 14 са анализирани чрез метод за разделяне и визуализация на белтъци. Резултатите показват, че 3 (от 14) банички съдържат извара. В други 2 проби е открита смес от извара и сирене. Наличието на извара не вреди на здравето на консуматорите но в случая представлява търговска измама. Производителите декларират на етикета съдържание на сирене, а на практика влагат извара, която има различни вкусови и хранителни стойности.

Какво открива анализът на "сиренето"

След първия етап от изследването 11 проби банички с пълнеж, който притежава привидни характеристики на сирене са подложени на допълнителен химичен анализ за идентификация на мазнините. Крайните резултати от тестването показаха, че всички 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите дялът на палмовата мазнина варира от 26 до 80%. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина, тоест не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технологични добавки – така наречените Е-номера.

Заключението от изследваното е обезкуражаващо: в крайна сметка, от започналите изследването 15 проби, в нито една не е открито класическо бяло саламурено сирене.

Консумацията на имитиращи млечни продукти представлява директна заплаха за здравето на потребителите, предупреждават от "Активни потребители". Те съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенирани мастни киселини. Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенираните мазнини в храните е забранено, напомнят от асоциацията

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ