Подводен вулкан изригна и предизвика цунами край Тонга

Подводен вулкан изригна и предизвика цунами край Тонга

Предупреждения за цунами бяха издадени за голяма част от тихоокеанския регион, след като край бреговете на кралство Тонга изригна подводен вулкан, предаде ДПА.

Изригването на Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай предизвика цунами в Тонга. Местни медии на островния архипелаг съобщиха за големи приливни вълни, които са наводнили имущество, както и за сипеща се от небето пепел и прекъсване на телефонните връзки, но към късната вечер местно време размерът на разрушенията все още не беше ясен, пише БТА.

Властите в тихоокеанския регион, включително в Самоа, Фиджи и Нова Зеландия издадоха предупреждения за цунами и предупредиха хората да избягват крайбрежните райони заради възможни силни и необичайни течения и непредсказуеми приливни вълни.

"Хората, които са във или около морето трябва да се отдалечат от водата, плажовете и крайбрежните райони, както и от пристанищата, реките и устията", предупреди новозеландската Национална служба за реакция при бедствия и аварии.

Вулканът се намира на около 2000 км на североизток от Нова Зеландия. Новозеландската Метеорологична служба съобщи, че приборите й са засекли повишение на налягането вследствие на изригването. В социалните мрежи новозеландците разказваха, че са чули изригването.

[[{"fid":"387014","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":410,"width":421,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Сателитна снимка показва моментът на силното подводно изригване

Вулканът изригнал и вчера, когато са засечени малки вълни на цунами от порядъка на 30 сантиметра, съобщи Метеорологичната служба на Тонга.
Хунга-Тонга-Хунга-Хаапай се събуди в края на миналата година като започна да изригва с прекъсвания в края на декември, но вчерашното изригване е било най-малко седем пъти по-силно от предишното, съобщи Геофизичният институт на Тонга.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ