Облагат с ДДС всички онлайн покупки от страни извън ЕС

Облагат с ДДС всички онлайн покупки от страни извън ЕС

Облагат с ДДС всички онлайн покупки от страни извън ЕС

От днес всички онлайн покупки от страни извън Европейския съюз ще се облагат с ДДС. Досега получаването само на малки пратки до 22 евро беше освободено от данък. Освен начисляването на ДДС, за пратките ще се подава и митническа декларация. Промяната произтича от влизането в сила на новите правила за електронна търговия (т.нар. ДДС пакет).

„Вече ще се дължи ДДС и на пратките до 30 лева. Досега за пратки до 30 лева не се дължаха никакви данъци, а за пратки от 30 до 150 евро се дължеше само ДДС, а над 150 евро – ДДС и мито. Вече за всички пратки до 150 евро от трети страни ще се дължи ДДС в размер на 20 процента. Новите режими, които се въвеждат от 1 юли и ще действат в целият ЕС, при който ДДС се събира още от онлайн магазина при самото пазаруване. Потребителите трябва да следят информацията на сайтовете, от които пазаруват. Идеята е европейският бизнес и бизнесът от трети страни да бъдат равнопоставени“, обясни Генова. Това каза за БНР Вяра Генова от Агенция „Митници“. 

Промяната влиза в сила като част от пакет за електронна търговия на Европейския съюз, с който се въвеждат нови правила за дистанционна продажба. Целта е да се ограничат случаите на заобикаляне на данъка, като умишлено се декларира внос на малки пратки. 

От 1 юли се въвежда нова митническа декларация с намален набор от данни при внос, която ще се използва за деклариране на стоки, съдържащи се в пратки, обект на дистанционни продажби и със собствена стойност, непревишаваща 150 евро. Стоките, обект на деклариране по този ред, не трябва да са обект на забрани и ограничения и да са различни от акцизни стоки. В случай, че стоките в пратката не отговарят на тези условия, те следва да се декларират със стандартна митническа декларация.

Както и стандартната митническа декларация при внос, така и новата митническата декларация с намален набор от данни ще се подава по електронен път. Декларацията с намален набор от данни може да бъде подадена лично от получателя на пратката или от митнически представител (куриер, поща или др.). Получателите, които желаят да подадат лично митническа декларация, трябва да разполагат с квалифициран електронен подпис (КЕП), ЕОРИ (EORI) номер и регистрация за подаване на данни по електронен път в Е-Портала на Агенция „Митници“. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ