Проф. Кантарджиев: "Делта" вариантът преобладава в 4 области у нас

Проф. Кантарджиев: Делта вариантът преобладава в 4 области у нас

Проф. Кантарджиев: "Делта" вариантът преобладава в 4 области у нас

До няколко месеца "Делта" вариантът ще доминира в нашата страна. Това заяви в ефира на Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община. 

По думите му, в страната около половината случаи в София-град, Софийска, Пловдивска и Бургаска област са на "Делта" варианта. В другите области процентът е малко по-нисък.

"Индийският вариант се различава по своето разпространение доста от британския, защото количеството на вируса в носоглътката е няколкостотин пъти по-голямо. В рамките на месец този щам ще доминира у нас", прогнозира проф. Тодор Кантарджиев. 

"Провежда се една невидима ваксинационна кампания. Трябва да се обясни на хората спокойно, че трябва да се имунизират, това е най-важното в момента, защото 25 поставени ваксини означават 1 спасен човешки живот. Трябва да се убеждават и родителите, защото децата над 12-годишна възраст също е хубаво да се имунизират. Колкото повече ваксини сложим, толкова по-подготвени ще бъдем", категоричен е професорът. 

Той коментира и изказването на Кацаров, че грешната стратегия за ваксиниране е отнела живота на 10 000 души. "Първо, аз не съм член на щаба по ваксинирането, затова ще говоря като независим експерт, лекар и гражданин. Не е достойно лекар да говори така за лекари и точно тази цифра кой му я каза? Защо не 11 000 или 9000? Това създава недоверие и после се чудим защо хората не се ваксинират. Ако 2020 г. пролетта не бяха мерките и имахме по 5000 заразени, знаете ли какво щеше да стане със системата на здравеопазването? Лекарите нямаха маски и ръкавици. Нормалните хора оцениха това, което направихме тогава", каза Кантарджиев.  

И добави, че откакто д-р Кацаров е министър на здравеопазването броят на ваксинираните постоянно намалява. 

"Първата компания, която предложи готова ваксина, беше AstraZeneca. За съжаление, видяхте какво стана в следващите месеци. Голяма част от нещата бяха пресилени в медиите. Сега г-н Кацаров ще има възможност да дарява и продава ваксини. Мисля, че това трябваше да стане още преди два месеца, вместо да се занимава с други по-несъществени неща", уточни Кантарджиев. 

Той обясни кои са основните симптоми при "Делта" варианта на COVID-19 - най-често заразените имат хрема и болки в гърлото. "Ако имате подобни симптоми, останете у дома и си направете бърз тест", каза още професорът. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ