Проф. Кантарджиев: Измина последната спокойна седмица по отношение на COVID-19

Проф. Кантарджиев: Измина последната спокойна седмица по отношение на COVID-19

Проф. Кантарджиев: Измина последната спокойна седмица по отношение на COVID-19

Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни стресира. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Това заяви в интервю за радио "Фокус" проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община.

Според него, сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират. Той допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

"Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират", подчерта проф. Кантарджиев. 

Той допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на "Делта" варианта. Важни са и за децата като безвредността им е доказана, каза още той. 

Проф. Тодор Кантарджиев коментира, че на 1000 преболедували 7 души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. "Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията", добави той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ