Проф. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна

Проф. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна

„Основната причина за салмонелата е недобре съхранена храна. Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск”. Това обясни в ефира на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Изказването му идва ден, след като стана ясно, че до българския пазар е достигнала пратка от 100 тона заразено със салмонела месо от Полша.

„Салмонелозата представлява токсикоинфекция, голяма група микроби, която се намира в много от храните. Микробът предизвика стомашно-чревни проблеми. Можем да контролираме разпространението на бактерията по два начина – чрез термичната обработка и добавяне на консерванти“, поясни проф. Кантарджиев. Той е категоричен, че месото трябва да се съхранява в хладилник, защото при стайна или висока температура микробите се размножават.

По думите му, през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела и добави, че болестта е най-опасна за деца и бременни жени. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Япония вдигна изтребители, след като руски стратегически бомбардировачи прелетяха над Японско море
Канцлерът Мерц очаква САЩ да освободят германското подразделение на „Роснефт“ от санкции
Ще плащаме ли „такса водомер”, без дори да ползваме вода?
Орбан: Унгария работи върху начин за заобикаляне на американските санкции срещу руските петролни компании
Бързото ранно разпространение на птичи грип в Европа поражда опасения от нова криза
Гърция предоставя на концесии за природен газ четири блока край Пелопонес и Крит
Културни кодове: Кандидатстването за работа стана твърде скъпо начинание
Продажбата на активи на „Лукойл" ще става след решение на МС при одобрение от ДАНС