Проф. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна

Проф. Кантарджиев: Основната причина за салмонела е недобре съхранена храна

„Основната причина за салмонелата е недобре съхранена храна. Ако сме пипнали заразено пиле и докоснем друго месо, което се съхранява на топло, след няколко часа вече то ще е опасно за ядене. Опушеното месо също крие риск”. Това обясни в ефира на Нова телевизия директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Изказването му идва ден, след като стана ясно, че до българския пазар е достигнала пратка от 100 тона заразено със салмонела месо от Полша.

„Салмонелозата представлява токсикоинфекция, голяма група микроби, която се намира в много от храните. Микробът предизвика стомашно-чревни проблеми. Можем да контролираме разпространението на бактерията по два начина – чрез термичната обработка и добавяне на консерванти“, поясни проф. Кантарджиев. Той е категоричен, че месото трябва да се съхранява в хладилник, защото при стайна или висока температура микробите се размножават.

По думите му, през последния месец няма завишаване на броя на заболелите от салмонела и добави, че болестта е най-опасна за деца и бременни жени. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ