Прогноза: За месец и половина броят на хоспитализираните може да достигне 9000 души

Прогноза: За месец и половина броят на хоспитализираните може да достигне 9000 души

Прогноза: За месец и половина броят на хоспитализираните може да достигне 9000 души

В рамките на месец и половина хоспитализираните могат да достигнат 9 хиляди души. Рекордът до този момент бе едва 7200 от 13 декември миналата година. Това се случи две седмици след решението за локдаун. Това заяви в ефира на Нова телевизия математикът Петър Велков. По думите му, математическите модели показвали, че през април ще минем и 16 хиляди смъртни случаи. Следващите седмици смъртността ще скочи с до 4 пъти, прогнозира още Велков.

Според него броят на хоспитализираните у нас също буди притеснение. Те са вече 6 хиляди. "Хората стигат до интензивните легла около 3 пъти по-бързо през последните 17 дни, а леталитетът също расте. При британския вариант на вируса шансът за хоспитализация е с 60% по-висок", добави математикът.

По думите на Петър Велков, всички данни показват, че пораженията върху икономиките биха били по-големи, ако не се вземат навременни медицински мерки. "Основният капитал на икономиката са хората. Проучванията показват, че около 10% от заболелите прекарват "Long COVID-19", което означава, че имат дългосрочни последствия от заразата", добавя специалистът.

Ето защо според математика трябва да се вземат минимум мерките, които бяха приложени през ноември миналата година у нас. "Тук можем да стигнем и до цифри, които виждаме в Чехия. В рамките до края на месеца ще стигнем сериозни нива на заболеваемост. Ако мерките не се вземат скоро, неминуемо ще се стигне до затварянето на държавата. Въпросът е да го направим сега, за да можем после да отворим с по-малки щети", каза още Велков. 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
Цитат на деня
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Yum! Brands купува над 200 ресторанта на EG Group в Обединеното кралство и Ирландия
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември