Прокуратурата проверява сигнал за строеж на път край Рупите

Прокуратурата проверява сигнал за строеж на път край Рупите

Прокуратурата проверява сигнал за строеж на път край Рупите

Спор за път край Рупите. Прокуратурата спря строежа на пътя, който Община Петрич изгражда до археологическия обект Хераклея Синтика. Причината е сигнал от граждани и от РИОСВ, че пътят се изгражда върху защитена територия от „Натура 2000”, информира Нова телевизия.

Екоинспекцията в Благоевград вече е сигнализирала прокуратурата за евентуално престъпление. От общината обаче твърдят, че това е черен път и по него се извършват законни строителни дейности.

„Проблемът с този път е, че той е в „Натура 2000” и засяга защитени местообитания. В момента са минали процедури за неговото одобрение, които са в разрез със закона, именно защото информацията, на която е стъпил е невярна. Тоест, Община Петрич подава невярна информация, че тук няма защитени местообитания на видове, следователно всички решения на РИОСВ и на всички останали институции са погрешни и незаконни”, заяви Адрей Ковачев.

От общината твърдят, че пътят е отразен в кадастралната карта и по него се осъществява движението към археологическия обект Хераклея Синтика.

„Не съм притеснен за защитената зона, защото не виждам кои са тези видове, които ще застрашим”, заяви в ефира на Нова телевизия кметът на село Рупите Георги Атанасов. И се обяви в подкрепа на асфалтирането на този път. 

Припомняме, че миналата година правителството отпусна 100 000 лева, а през май - 1,5 млн. лв. за реставрацията и за реконструкцията на пътя до Рупите. Античният град е най-посещаваният туристически обект в Югозападна България. Той беше открит през 2002 г., но поради липса на финансиране дълги години там не се работеше. През последните 2-3 години са разкрити две-трети от него. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ