"Репортери без граници" награди четирима журналисти за разследвания

Репортери без граници награди четирима журналисти за разследвания

Неправителствената организация "Репортери без граници" удостои с награди четирима журналисти за техните разследвания в областта на кибертормоза, организираната престъпност и авторитарната държава, предаде Франс прес.

Индийската журналистка Свати Чатурведи получи Награда за смелост за разследването си за онлайн атаките срещу журналисти, предприети от звено на партията на премиера Нарендра Моди "Бхаратия джаната" (Индийска народна партия).

Филипинската журналистка Индай Еспина-Варона беше удостоена с Наградата за независимост за разследванията си за проституцията на непълнолетни или насилието срещу жени в страната й.

Тридесет и две годишният Матю Каруана Галиция, син на убитата преди година малтийска разследваща журналистка Дафне Каруана Галиция, получи "Награда за влияние". Той е работил в продължение на пет години за Международния консорциум за разследваща журналистика, участвайки в шест големи разследвания на консорциума, включително "Офшор лийкс" - за офшорните сметки на видни световни фигури от различни сфери - и "Панамските документи".

Журналистката от британския в. "Гардиън" Карол Кедуоладър получи приза "Духът на РБГ" за разкритията за ролята на компания "Кеймбридж Аналитика" в кампаниите, довели до избирането на американския президента Доналд Тръмп и до вота за Брекзит във Великобритания.

Създадената през 1985 г. международна организация за защита и популяризиране на свободата на печата, базираната в Париж представя годишните си награди от 1992 г. насам. Наградите за първи път бяха връчени в британската столица Лондон. 

"Тазгодишният кратък списък отразява предизвикателствата, пред които са изправени смелите журналисти по целия свят", каза генералният секретар на РБГ Кристоф Делоар, посочвайки тревожния брой жертви сред гилдията. За 2018 г. досега са убити 63 журналисти, 11 свободно пишещи журналисти и 4-ма медийни асистенти. Включително сътрудникът на Вашингтон пост Джамал Хашгоги, убит в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ