СЕМ започва процедура за предсрочното отстраняване на шефа на БНР

СЕМ започва процедура за предсрочното отстраняване на шефа на БНР

СЕМ започва процедура за предсрочното отстраняване на шефа на БНР

С 3 гласа „за“ и двама въздържали се, членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) взеха решение да започне процедура за предсрочно прекратяване на мандата на генералния директор на Българското национално радио (БНР) Светослав Костов.

Основният мотив е безпрецедентното спиране на излъчването на програма "Хоризонт" на 13 септември.

„Спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио чрез наземно аналогово радиоразпръскване на 13 септември 2019-а за период от пет часа - от 6,00 до 11,00, без наличие на техническа или друга обяснима причина, е нарушение на член 10-и, алинея 1-ва, точка 2-ра от Закона за радио и телевизия. В член 10-и от закона са определени принципите, които следва задължително да се спазват от доставчиците на медийни услуги, още повече, че спазването на тези принципи е категорично изискуемо от националния обществен доставчик на медийни услуги - Българското национално радио", заяви председателят на СЕМ, София Владимирова

С 5 гласа „за“ членовете на медийния регулатор дадоха 5 дни срок на Светослав Костов да изложи съображенията си по решението за откриването на процедурата за предсрочното прекратяване на неговия мандат.

„Ще изчакам писменото решение на Съвета за електронни медии, ще изчакам да разбера сроковете и мотивите и след това ще коментирам“, заяви в лаконичен коментар той, цитиран от БНР.

На свое извънредно заседание на 27 септември СЕМ обсъди ситуацията в БНР. Членовете на медийния регулатор тогава дадоха срок на генералния директор на БНР Светослав Костов да си подаде оставката до седмица с изрично уточнение, че в противен случай на редовното си заседание в седмицата между 7 и 11 октомври СЕМ ще обсъди откриването на процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Костов.

Светослав Костов тогава обяви, че няма да подаде оставка. Той стана директор на БНР в края на юли, тази година в резултат на проведения конкурс за поста поради изтичането на мандата на предишния шеф, Александър Велев.

Съгласно Закона за радиото и телевизията мандатът на генералния директор на БНР, съответно на БНТ, се прекратява предсрочно, ако се установи, че извършва или допуска извършването от други лица на груби или системни нарушения на разпоредбите относно принципите за осъществяване на дейността на радио- и телевизионните оператори.

Вчера Костов заяви, че миналата седмица бил предотвратен нов, по-мащабен опит за спиране на БНР, като заяви, че пак било получено уведомително писмо в последния момент от НУРТС с предупреждение за предстояща профилактика, но Управителният съвет на радиото се събрал и решил да бъдат спрени всякакви профилактики. По-късно от НУРТС опровергаха думите му, като изясниха, че има предварително изготвен и разписан график за нужните и предстоящи профилактики на предавателите, който е изпратен на ръководството на БНР още в края на ноември, 2018 година.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ