България

Политика

|

Общество

|

Ще проверяват софтуера и хардуера във всички държавни регистри

Ще проверяват софтуера и хардуера във всички държавни регистри

Държавата започва проверка на софтуера и хардуера във всички държавни регистри след тежкия и продължителен срив на Търговския регистър.

Няма причина хората да се притесняват, че информацията е изчезнала или манипулирана, гарантира директорът на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова, която за пръв път днес направи публично изявление след срива на регистъра миналия петък. Системата на Търговския регистър заработи частично от днес като вече могат да се правят справки за актуално състояние, но все още не са възможни вписвания. Пълното възстановяване вероятно ще е следващата седмица, предположи Даскалова. 

Все още не е ясна причината за срива, посочи на няколко пъти тя, и уточни, че гаранциите, които дава, че няма как да се манипулират данни, са на база "твърденията на експертите, които работят по отстраняване на проблема и на присъствието на ДАНС, и на МВР в Агенцията по вписванията, които били гарант за сигурността на информацията в регистъра, че няма как да се манипулират данни. От утре евентуално ще могат да се правят  справки и по ЕГН, което ще позволи да се прехвърлят МПС-та, може би ще има и връзка със системата на държавната администрация, която има отношение по правенето на справки, свързани с фирми, каза още Даскалова.

От БСП днес поискаха оставката на Даскалова и ресорния министър Цецка Цачева заради гафа, но Даскалова заяви, че този въпрос в момента не стои пред нея, тъй като тя е нужна на Агенцията по вписванията. Въпросът за нейната отговорност, за отговорността на служителите в Агенцията по вписванията, на фирмата и на всички, които могат да са причина да се стигне до този срив, ще се търси едва след отстраняването на повредите и едва след като специалистите кажат за какво става дума.

"Агенцията по вписванията полага денонощни усилия, за да бъде възстановен този търговски регистър, а що се отнася до доверието, то тепърва ще се възстановява по отношение на гражданите и фирмите", призна Даскалова.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ