Част от подкупите при търговията с българско гражданство били обърнати в биткойни

Част от подкупите при търговията с българско гражданство били обърнати в биткойни

Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев, главният секретар на ведомството Красимир Томов и Марко Стойов остават за постоянно в ареста, реши спецсъдът.

Тримата бяха задържани по обвинения за корупция. Според прокуратурата Харалампиев и Томов вземали подкупи, за да издават удостоверения за български произход, а Стойов, който е сърбин, е бил посредник в схемата.

Над четири часа магистратите от спецсъда разглеждаха днес мерките за неотклонение на задържаните.

Според обвинението престъпната схема за подкупи, срещу които се издават удостоверения за български произход, е започнала да действа още от юли 2017 година, когато Харалампиев е оглавил агенцията. Има доказателства, че част от парите, взети като  подкупи се трансферират във виртуални валути, иззети са биткойн портфейли”, заяви прокурорът по делото Ангел Кънев. Обвинението не пропусна да напомни и в съда, че нито един политик не е сигнализирал за престъпната схема в агенцията

Сигнали за престъпната дейност са стигнали до вицепремиера Валери Симеонов, стана ясно от негово изявление в Министерски съвет днес. Служителка на агенцията Катя Матева е поискала среща с него. Двамата се видели и разговаряли през лятото на 2017 година. Тогава тя му предоставила сведения за злоупотреби в работата по предоставяне на документ за произход от агенцията за желаещите да получат българско гражданство. След това Симеонов подал сигнал в ДАНС и предупредил задържания шеф на ДАБЧ Петър Харалампиев да си отваря очите на четири за нарушения в процедурата по предоставяне на българско гражданство.

Валери Симеонов не знае дали Харалампиев се е съобразил с неговата препоръка, това ще стане известно в рамките на разследването и евентуалния съдебен процес. Изявлението на вицепремиера бе в отговор на исканията за оставката му от страна на БСП, "Воля" и ДПС с мотива, че агенцията е негов ресор. Симеонов обясни, че отговаря само за координацията на работата на ДАБЧ и категорично заяви, че няма да подаде оставка.

Решението на спецсъда не е окончателно и може да бъде обжалвано. Точно това възнамеряват да направят адвокат Николай Кокинов, който е поел защитата на шеха на агенцията Петър Харалампиев и адвокат Марияна Тодорова, която защитава главният секретар Красимир Томов. Според защитата делото до момента се крепи само на свидетелски показания, а по основното обвинение за взимане на подкупи, при претърсванията не са намерени никакви пари у обвиняемите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ