Шефът на пощите – най-скъпоплатеният държавен служител в Австралия

Шефът на пощите – най-скъпоплатеният държавен служител в Австралия

Шефът на пощите – най-скъпоплатеният държавен служител в Австралия

Сенатска комисия в Австралия оповести, че директорът на пощите в страната е най-високоплатеният държавен служител, изкарвайки 5,6 милиона австралийски долара (4,3 милиона щатски долара) миналата година, предаде Асошиейтед прес.

Комисията по комуникации и околна среда обяви, че Ахмед Фахур, управляващ директор на националната пощенска служба, е получил заплата от 4,4 милиона австралийски долара плюс бонус от 1,2 милиона австралийски долара за миналата финансова година. Това е над 10 пъти повече в сравнение с премиерската заплата от 507 000 австралийски долара.

За сравнение заплатата на главния изпълнителен директор на Американските пощи (U.S. Postal Service) и министър на съобщенията Меган Бренан е 286 137 долара за 2016 година.

Информацията бе разкрита въпреки възраженията на Австралийските пощи (Australian Post), че това би могло да привлече медийното влияние и да опетни марката, както и да навреди на бизнеса и на бъдещата рентабилност.

Нито един сенатор в комисия с председател Джеймс Патерсън обаче не е съгласен с пощенската служба, че разгласяването е в противоречие с обществения интерес.

От изпълнителните директори на австралийските компании, чиито акции се търгуват публично, се изисква да оповестяват възнагражденията си на годишните общи събрания и за директорите от държавния сектор не бива стандартите за прозрачност да са по-ниски, аргументира се Патерсън.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул, който е бивш търговски банкер с лично състояние от над 200 милиона австралийски долара, е казал на председателя на управителния съвет на Австралийските пощи Джон Станхоуп, че "възнаграждението е твърде високо", твърди самият министър-председател.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ