Сърбия завърши магистралата до българската граница

Сърбия завърши магистралата до българската граница

Сърбия завърши магистралата до българската граница

Сърбия пуска от утре последния участък от магистралата, която свързва българската граница с Белград.

Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10, а последният участък, чието окончателно приключване се забави с няколко месеца заради допълнителни укрепителни дейности бе от Ниш до Калотина. На територията на България Коридор №10 продължава чрез основната пътна артерия I-8, която включва изграждащите се участъци – от ГКПП „Калотина“ до Драгоман (14,5 км) и от Драгоман до Сливница (16,98 км). Предвижда се строителните дейности да завършат в края на 2021 г.

Финалът на изграждането на автомагистралата от сръбска страна ще бъде отбелязан с официална церемония утре, на която е поканен и българския премиер Бойко Борисов.

Последна инспекция днес на трасето направи сръбският министър на строителството Зорана Михайлович, която обяви: "Мисия Коридор 10 е завършена!" С тази магистрала ще се стига за по-малко три часа от Белград от 

до границата с България при Димитровград, допълни тя. Участъкът от Ниш до Димитровград е с обща дължина 86,9 километра. Участъкът, който се пуска за движение утре, е от Просек до Цървена река с обща дължина 22,5 километра, включващ 700-метровия тунел Банцарево. С това приключва изграждането на Коридор 10 през Сърбия.

На цялото източно разклонение на Коридор 10 от Ниш до Димитровград са построени 87 моста, 5 тунела, направени са 12,5 милиона кубически метра изкопи, 9,5 милиона кубически метра насипи и е положен около 780 хиляди тона асфалт.

Общата стойност на строителството на източния клон на Коридор 10 се оценява на около 476 милиона евро. Източното разклонение свързва Сърбия с България, но е важно и като транзитен коридор за движение от Централна Европа и Турция към Близкия изток.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ