Тръмп нареди да се публикуват някои документи, свързани с убийството на Джон Кенеди

Тръмп нареди да се публикуват някои документи, свързани с убийството на Джон Кенеди

Тръмп нареди да се публикуват някои документи, свързани с убийството на Джон Кенеди

Президентът на САЩ Доналд Тръмп нареди Националният архив да публикува някои секретни документи, свързани с убийството на президента Джон Кенеди през 1963 г., но отлага огласяването на други за допълнително проучване по настояване на ФБР и ЦРУ, съобщи Ройтерс, като се позова на висши служители в Белия дом.

Очакваше се да бъдат публикувани последната партида документи, свързани с убийството на Кенеди - над 3100 документа от стотици хиляди страници, които никога не са ставали обществено достояние, отбелязва Франс прес и Асошиейтед прес.

Съгласно решението на Тръмп Архивът в скоро време ще публикува 2800 секретни досега документа.

Представители на разузнавателните служби и полицията настояха пред президента част от документите, свързани с националната сигурност, да не се огласяват. Президентът Тръмп се съгласи да даде на правителствените агенции срок от 180 дни, в който да проучат отново останалите документи и да се аргументират защо те не бива да се огласяват, посочват източниците, пожелали анонимност.

В тези досиета има поверителна информация, най-вече за информаторите и ролята им в разследванията, подчерта един от източниците.

Президентът иска да се увери, че има пълна прозрачност по въпроса и иска тази информация да се огласи възможно най-бързо, отбеляза той.

Около 30 000 документа са били публикувани досега с редакции. Националният архив планира да ги качи на уебсайта си.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ