Увеличават задължителните часове по кормуване

Увеличават задължителните часове по кормуване

Увеличават задължителните часове по кормуване

Повече часове зад волана и по-малко теория за бъдещите шофьори, гласят промени в шофьорските курсове, разписани от образователния министър Красимир Вълчев. Задължителните часове по кормуване ще се увеличат от 31 на 42 часа, но времето за теория е намалено с 14 часа, предава NOVA.

С промените всеки кандидат за книжка ще кара най-малко 10 часа по улици и булеварди с голям трафик и поне 2 часа ще се шофира в мъгла и през нощта. Шофирането извън града също ще стане задължително и то ще бъде с продължителност от поне 6 часа. От тях минимум 3 часа трябва да са по магистрала, скоростен път или участък с интензивен трафик.

„Дори ако по време на обучението самият курсист стигне до извода, че когато не се чувства подготвен, по-добре е да не тръгва на път, смятам, че това ще бъде изключително полезно”, заяви Таня Михайлова, зам.-министър на образованието.

От бранша пресмятат, че увеличението на часовете зад волана ще се отрази на цената на курса. Очаква се той да стане около 1000 лв.

„Ако се увеличат задължително с 12 ч, приблизително цената ще хвръкне между 200 и 300 лева нагоре”, обясни Борис Гаврилов, председател на Български автомобилен съюз.

„Цената на курса няма да се увеличи. Увеличава се броят на часовете, което ще доведе до нова цена на курса. И в момента имаме обучение на автомагистрала – 3 часа. За да излезем от София, ни трябва поне 1 час, останалите 2 часа, когато нямаме пътен възел на такова разстояние, че да се върнем, нарушаваме нормативните уредби и затова не се прави. Отделно автопаркът е амортизиран и хората предпочитат да не се кара бързо, защото колата може да се разпадне на съставни части”, коментира Йонко Иванов, председател на Съюза на инструкторите по авто-мото подготовка.

Обсъждането на новите правила продължава. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ