Васил Велев: Бизнесът да бъде компенсиран от свръхпечалбите за тока!

Васил Велев: Бизнесът да бъде компенсиран от свръхпечалбите за тока!

Васил Велев: Бизнесът да бъде компенсиран от свръхпечалбите за тока!

Извънредни мерки за щетите, които търпи бизнеса у нас от продължаващото ускорено поскъпване на промишления ток поиска председателят на АИКБ Васил Велев по време на свиканат днес в резиденци "Бояна" от президента Румен Радев кръгла маса за енергийната криза.

Над 600 хиляди абонати плащат 4 пъти по-високи сметки в сравнение с миналата година и те трябва да получат незабавна компенсация, заяви още Велев. "Трябва да се уплашим, за да действаме адекватно. Бързата мярка, която помага на всички, включително на електроинтензивния бизнес, е тази - компенсиране с надвзетото, които пари - това за България предимството, късметът, хубавото е, че те са тук, те не са платени за газ в чужбина. Те са свръхпечалби и свръхприходи във Фонда за сигурност на електроенергийната система и в Бюджета като свръхприход от ДДС".

Ръст на инфлацията до 5-6% до края на годината заради високата цена на електроенергията и природния газ, прогнозира пък президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той настоя да бъде направена нова актуализация на бюджета и от 1 ноември линията на бедност да стане 460 лева, а минималната работна заплата да достигне 700 лева.

"Атмосферата на растящи цени и тази индукция, която се случва, вече води след себе си до сериозни ръстове на основни стоки и услуги. Ние за всички доходи вече сме пуснали така да се каже, нашите указания към нашите синдикални организации - да искат още от 1 ноември актуализация на заплатите, за да компенсират инфлацията вече, която се трупа, преди Коледа".

300 000 лица и семейства ще бъдат подпомогнати през отоплителния сезон. Това стана ясно по време на свиканата от президента днес в резиденция  "Бояна" кръгла маса за набелязване на мерки срещу високите цени на тока и природния газ.

"Ситуацията на пазара на енергоносителите оказва силно негативно въздействие върху всички потребители както на икономическите субекти, така и на гражданите. Това драстично поскъпване на енергоносителите води до съществено забавяне на икономическия оборот, то води до значително ограничаване на достъпа до жизнено важни стоки и услуги за населението", каза социалният министър Гълъб Донев. 

По думите му освен сериозни проблеми за малкия и семейния бизнес, високите цени на енергоносителите вече твърде тежко засягат най-уязвимите социални групи в нашата страна. "Проследявайки динамиката на изплатените средства от периода 2018-2021 г. по отоплителни сезони, става ясно, че е установено трайно увеличение на изплатените средтва за целева енергийна помощ. Съответно над 98 млн. за отоплителен сезон 2018-2019, 117 млн. за сезон 2019-2020, 140 млн. за миналия сезон 2020-2021 г. За този отоплителен сезон съответно това, което успяхме да направим и предложихме с актуализацията на бюджета на България за 2021 г. е 181 млн. лв., като това означава и ръст с близо 43% за целия период от 2018 до 2022 г. За предстоящия отоплителен сезон сме разчели обхват на над 300 хил. лица и семейства, като помощта съответно е съобразена с нарастването на цените на електроенергията, което беше през летния сезон от 1 юли на 523.55 лв.", посочи Донев. 

Социалният министър припомни, че помощта се изплаща предсрочно на всички еднократно за целия отоплителен сезон, което оказва съществена подкрепа и помощ за лицата и семействата, за да могат да закупят твърдо гориво или да платят за електроенергия, газ и т.н. в зависимост от вида на горивото, с което се отопляват през зимния сезон.

"От тези над 300 хил. лица и семейства, които ще бъдат подпомогнати през този отоплителен сезон, около 10% са тези, които са заявили, че желаят да бъдат подпомогнати със заплащане на суми за електроенергия през есенно-зимния сезон. Твърдо гориво са 90% от групите, лицата и семействата, които са заявили желание за подпомагане през този есенно-зимен сезон", каза още Гълъб Донев. 

Според Донев, трябва да се въведат социални тарифи, което не е в компетенциите на министерство на труда и социалнат аполитика, но биха могли да изпълнят съвместно с други институции. 

Президентът Румен Радев призова да не се политизират причините за енергийната криза. По думите му, България е оставена без енергийна стратегия в период, в който цяла Европа адаптира своята икономика към "Зелената сделка".

По време на дискусията стана ясно, че икономическото министерство подпомага експертно министерство на енергетиката в изработването на схемата за 50 лв. за малки фирми.

"Заедно с Централния депозитар финализирахме проекта на наредбата за клинингова къща. В момента ще тече общественото обсъждане и съгласувателната процедура с останалите министерства така, че в законоустановения срок да може да сме извървели двете процедури и максимално бързо да го внесем за разглеждане в Министерски съвет. От резервите по Оперативната ни програма по схемата за подпомагане на малки предприятия с обороти над половин милион, в рамките на резерв от 60 млн., ще подпишем ново наддоговаряне с оборотни средства за фирми от икономическите сектори", коментира министърът на икономиката Даниела Везиева по време на кръглата маса. 

Тя обясни, че икономическото министерство работи и по дългосрочните мерки, свързани с наредбата, която ще въведе мерки за компенсиране на българския бизнес за намаляване не емисиите. "Това е по отношение на директива 410 от 2018 г., където има възможност в рамките на 25% от стойността на продажбите на въглеродните емисии да бъдат раздавани под формата на компенсаторни мерки за бизнеса. Работим по актуализация на тази наредба", каза още министърът Везиева. По думите й, компенсациите ще започнат да бъдат получавани до месец. 

 

 

В края на срещата днес президентът отново напомни, че очаква интензивна работа от страна на правителството с всички партньори и регулатори за намиране на решение във връзка с високите цени на тока и природния газ в много кратки срокове.

Той обобщи, че е постигнат консенсус по няколко приоритетита - да се гарантира социална поносимост за българските граждани, да не поставят под риск училищата, болниците, детските градини, ВиК дружества, жп транспорт, и за бизнеса.

По предложенията на работодатели и синдикати, Радев също очаква по възможно най-бързия начин да се уточнят механизмите, по които да се намерят варианти за държавна подкрепа "в рамките на закона."

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ