България

Политика

|

Общество

|

За почти всяко четвърто българско дете гладът е ежедневие

За почти всяко четвърто българско дете гладът е ежедневие

„Статистиката ни показва, че гладът е ежедневие в европейска страна за почти всяко четвърто българско дете, ако говорим за пълноценно и балансирано хранене”. Това каза в интервю за агенция „Фокус” Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

„Знаем, че над 37% от българските деца не консумират необходимата и препоръчвана доза плодове и зеленчуци, млечни продукти и месо”, посочи тя.

„В нашата организация приемаме, че хората нуждаещи се от храна са всички 1,5 млн. българи, живеещи под прага на бедност. Ако говорим за месечен доход от порядъка на 300 лева приемаме, че това са хора, които не могат да си осигурят пълноценно и нормално хранене“, обясни Цанка Миланова и допълни, че с толкова оскъден бюджет човек не може да живее пълноценно и да се грижи за всичките си нужди.

Вижте още: В България се разхищават над 670 000 тона храна годишно

Директорът на хранителната банка подчерта, че от организацията успяват да спасят едва 290 тона годишно. „Това е по-малко от 1% от храната, която знаем, че се разхищава. Спасената храна е достатъчна, за да подпомогнем не повече от 30 хил. човека за една година. Хората, които системно получават хранителна помощ всяка седмица, са около 7 хил. с храна за един месец”, каза още Миланова.

Ключови думи