Модата не подминава и коледните дръвчета, 3D и заснежените елхи са най-предпочитани у нас

Модата не подминава и коледните дръвчета, 3D и заснежените елхи са най-предпочитани у нас

Изборът и украсяването на коледна елха е семейна традиция, която се предава от поколение на поколение. Има обаче различия в предпочитанията към цвят, форма, големина и вид, времето и средствата за покупка, прибирането на украсата и др, споделят от българската фабрика за производство на елхи в гр. Раковски ГРИПС по повод неформално проучване на предпочитанията към коледните дръвчета в 8 страни: България, Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватска, Македония, Словения и Австрия. 

Все повече стават тези, които предпочитат изкуствена елха пред отсеченото в гора дърво - в България например, годишно се продавата около 240 000 изкуствени елхи, казват от родния производител, който държи 60% пазарен дял у нас, но и изнася за много европейски държави. И да, модата не подминава и дизайна на коледните дръвчета. Тя се диктува главно от три специализирани изложения във Франкфурт, Милано и Атланта.

Любопитен факт е, че първата изкуствена елха е била произведена още в началото на 20 век от гъши пера в Германия. Но, колкото и да се развива дизайнът дори и в тази област, колкото и да се променят вкусовете и нагласите на хората, класиката елхата да е зелена, е вечна. Семействата предпочитат този цвят дори и при декоративните дръвчета, в различни негови нюанси .

На второ място са „заскрежените“ елхи и тези в бяло, които са най-търсени в България, Румъния, Сърбия, Словения, Хърватска. Някои балкански държави, като Македония и Хърватска, са по-смели и избират елхи в червено. Най-голямо разнообразие има в Австрия, където експериментират със сини, розови и оранжеви дръвчета. На цветни елхи или цветна украса се спира и частният сектор – търговски центрове, магазини, банки, застрахователи и др. [[{"fid":"321128","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":"","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":310,"width":551,"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Както виждате от картата на локалните вкусове и предпочитания, има места, в които се търсят и черни елхи

Най-популярният модел елха в 6 от 8-те държави е „жилковата“.  В Хърватска и Унгария е 3D елхата, която е най-близо до естествената и наподобява борчетата в скандинавските страни. А новост тази година е т.нар. 3D елха Скандинавия, кръстена така поради приликата си с естествените дръвчета, наподобява естествените борчета и елхички, производени в Скандинавските страни. Българското предприятие залага тази година на15 модела общо, сред които и още един нов модел, "заснежена" елха - казва се така, защото изглежда сякаш върху нея е навалял сняг.

Семействата най-често сменят своята елха на 5 години, като все повече се оглеждат и за подходящи аксесоари за съхранение. Българите отделя средно между 90 и 100 лева за покупка на изкуствена коледна елха. Приблизително толкова отделя и семейство в Румъния, Македония, Сърбия и Австрия (45-50 евро). Около двадесет процента повече - в Унгария и Хърватска (60-65 евро), а най-много – в Словения (100 евро). Последните години семействата харчат повече, като няма разлика между столиците и големите градове. 

В Хърватска, Унгария, Австрия и Словения елхата се украсява още в средата на ноември и се прибира след 20-ти януари. В Сърбия, Македония, България и Румъния това става по-късно - в началото на декември, а свалянето на украсата - на 6-15 януари.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ