„Бъдете силни, не се паникьосвайте!“ – послания от жителите на Ухан

„Бъдете силни, не се паникьосвайте!“ – послания от жителите на Ухан

„Бъдете силни, не се паникьосвайте!“ – послания от жителите на Ухан

Китайският град Ухан, където бе регистриран първият случай на коронавирус, бавно се връща към нормалния начин на живот след 2-месечната карантина, която накара 11-те млн. жители да останат вкъщи, пише „Ройтерс“. Столицата на провинция Хубей дълго беше епицентър на глобалната пандемия, но случаите на заразени постепенно намаляха – явление, което предстои да наблюдаваме и във всички останали засегнати държави. Към всички тях жители на Ухан отправиха своите съвети. Ето какви са те.

Му Зи, шофьор на такси

В началото бях изплашен, защото работата ми включва срещи с много хора, затова се прибрах вкъщи и се поставих под карантина. С въвеждането на мерките на правителството за контрол на епидемията през февруари се успокоих и подобрих настроението си. Ситуацията, особено в Италия, наистина ми къса сърцето. Надявам се пациентите да успеят да преодолят това.

Ху Юн, 40 г., доброволец, ангажиран с дезинфекция

Работих като доброволец и наскоро се присъединих към компания за дезинфекция на магазини и улици. Епидемията ме накара да мисля, че ние, китайците, сме много силни. Като човек, преживял това, искам да кажа на всички да не се паникьосват, а единствено да пренастроят мислите си. Второ, не забравяйте да вземате предпазни мерки, като да си миете ръцете, да си осигурите добра вентилация и да спортувате редовно.

Гън И, служител в хотел

Видях как здравните работници помогнаха на Ухан. Всички сме много благодарни. Сега, когато усещаме, че сме близо до победата, бих искала да кажа на гражданите на света да бъдат силни и да продължават! Да работим здраво заедно и съм сигурна, че ще победим това.

Юен Йенджун, 59 г., пенсионер

Аз съм родом от Ухан. Откакто въведоха карантината, постоянно съм у дома. В началото усещах паника, тъй като тази епидемия бе много тежка. Купих си някои базови продукти преди празниците за Лунната нова година, по-късно в квартала ми си създадохме чат за групово пазаруване, за да купуваме на едро заедно. Животът не беше лесен, но оставането вкъщи бе по-безопасно. На база опита в Ухан, добър начин да преборят това ще е да не излизате, да ограничите контактите, убийте този вирус, като останете у дома. Това е най-доброто решение.

Циу Сяоин, собственик на магазин

На практика, не излизахме никъде и не посещавахме домовете на други хора. Всичко спря. Не можехме да видим роднините си или да ядем заедно по време на празниците за Лунната нова година. Ако в Китай можем да преодолеем епидемията, другите държави също могат да се справят с трудностите. Трябва да разчитате на силната си воля... да проявявате отговорно отношение, да не неглижирате вируса и да не излизате навън без маска.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ