Петролът продължава да поскъпва

Петролът продължава да поскъпва

Петролът продължава да поскъпва

Цените на петрола се повишиха в ранната търговия в четвъртък, удължавайки възхода си от предишната сесия, след като бяха подкрепени от възвърналия се апетит на инвеститорите за рискови активи, предаде Ройтерс. Спадът на запаси от суров петрол и възстановяването на търсенето на бензин в Съединените щати също дадоха тласък на цените.

Към 9:00 часа българско време сортът Брент поскъпна с 0,60 долара, или 0,57%, до 105,0 долара за барел. Цената на американския лек суров петрол WTI се повиши с 0,68 долара, или 0,72%, до 95,66 долара за барел.

„Апетитът към рисковите активи се възстанови от страховете за рецесия на фона на продължаващия оптимизъм около сезона на отчетите в САЩ и не толкова агресивната реторика на Федералния резерв за лихвите, като това подкрепи възхода на пазара на суров петрол“, коментира анализаторът на CMC Markets Тина Тенг, като добави, че отслабеният щатски долар също е допринася за ралито при петрола.

Вчера  Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта, отговаряйки на очакванията на пазара. Надеждите за забавяне на увеличенията доведоха до поевтиняване на долара. По-слабият долар прави вносът на петрол по-евтин  за страните, използващи други валути на вътрешния си пазар.

Администрацията за енергийна информация съобщи, че запасите от суров петрол на САЩ са намалели с 4,5 млн. барела през миналата седмица, докато очакванията бяха за спад от 1 млн. барела. Търсенето на бензин в САЩ се възстанови с 8,5% седмично, сочат данните на администрацията.

„САЩ консолидираха позицията си на най-големия износител на петрол в света“, казаха анализаторите на Citi в бележка, като комбинираният брутен износ на суров петрол и рафинирани продукти достигна рекордните 10,9 милиона барела на ден.

Цените също намериха подкрепа в новината, че от Г-7 се стремят да въведат механизъм за ограничаване на цените на износа на руски петрол до 5 декември, каза високопоставен служител на групата в сряда.

Междувременно Русия намали доставките на газ през „Северен поток-1“, основната газова връзка на страната с Европа, до 20% от капацитета на тръбата. Това може да доведе до преминаване от газ към суров петрол в редица индустрии и да подкрепи цените на петрола в краткосрочен план, казаха анализатори.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ