191 избирателни секции в 64 страни за гласуването на българите в чужбина

191 избирателни секции в 64 страни за гласуването на българите в чужбина

191 избирателни секции в 64 страни за гласуването на българите в чужбина

Българите в чужбина ще могат да гласуват на предстоящите евроизбори в 191 секции в 64 страни. За сравнение, на предишните евроизбори през 2014 година секциите са били 179, в много по-малко на брой държави - 35.

Най-големите секции са в държавите членки на ЕС - във Великобритания - 24, в Испания -16 , в Германия - 24, в Гърция - 13 и във Франция - 10. На предишните избори, отново в тези държави е имало най-много секции, като във Великобритания  са били  25, в Германия - 10, намалени в последствие на 8, в Испания - 46, в Гърция - 11 и във Франция - 12, посочи Андреев.

Заявления за регистрации като наблюдатели на изборите са подали 7 неправителствени организации, като 5 от тях вече са регистрирани. Общият брой на заявените наблюдатели е 63 от различните 7 организации.

На специална среща в ЦИК днес с главния прокурор, МВР и ДАНС са били обсъдени мерките по осигуряване на националната сигурност и вътрешния ред по време на изборния ден и деня преди изборите, както и киберсигурността в ЦИК, каза говорителят на ЦИК Александър Андреев.  Утре ръководството на ЦИК ще се срещне с президента и по-рано през деня с вицепремиера Томислав Дончев, информира говорителят. 

На 11 май, събота, изтича срокът, в който хората с трайни увреждания могат да подадат заявления за гласуване с подвижна избирателна кутия. Те се подават в общината, района или кметството по местоживеене и може да се изпратят и по електронна поща, факс или от упълномощено лице. Към него трябва да бъде приложено удостоверение от ТЕЛК и НЕЛК или медицинска епикриза, че лицето не може да се придвижи до секцията. Също на 11 май изтича срокът за подаване на заявления за гласуване по настоящ адрес, на адрес извън постоянния адрес.

На 13 май изтича срокът за назначаване на членовете на секционните комисии извън страната. Следващата седмица ще започне и обучението на районните избирателни комисии.

От днес започва доставянето на машините за гласуване, като крайният срок за инсталиране на софтуера е до 15 май, съобщи Андреев.

В момента няма окончателни данни за това колко българи имат право да гласуват в евроизборите, предстои тези данни да бъдат предоставени от ГД ГРАО след изготвяне на избирателните списъци, каза още Андреев.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ