24 комисии ще има в новия парламент, две от тях - нови

24 комисии ще има в новия парламент, две от тях - нови

24 комисии ще има в новия парламент, две от тях - нови

24 комисии ще има в 47-ия парламент, като две от тях са нови - комисия по превенция и противодействие на корупцията и Комисия по туризъм. Това решиха окончателно депутатите единодушно със 165 гласа "за".

Депутатите въведоха и промяна, според която председателят и зам.-председателите на парламента вече ще могат да оглавяват тези редовни комисии. Точката предизвика спорове в пленарна зала по това как новата власт иска да си разпредели комисиите. От "Демократична България" дори възразиха, че това е опит да се окупират всички комисии от управляващите.

"Новото мнозинство да каже ние сме следващия ГЕРБ в парламента!", заяви Цончо Ганев от "Възраждане", а съпартиецът му Петър Петров поиска да се осигури поне по една комисия на партия от опозицията и иронично предложи Комисията по околната среда и водите да стане и "по климата", за да има къде да бъде изслушван вицепремиера по климата Борислав Сандов.

"Комисиите могат да викат всеки, министър, вицепремиер, премиер, ако считат, че конкретният дневен ред не предлага това. Това, че я няма думичката "климат" някъде, не означава, че няма кого да викат. Това е нещо записано в конституцията и се прилага, независимо дали е в правилника на парламента", отговори на въпросите конституционалистът Атанас Славов от ДБ.

"Оставете 5 човека да ръководят всички комисии, а другите да натискат копчетата. Явно има коалиционни разговори и някои ще бъдат принудени да го подкрепят, но това не е добре за парламентаризма", заяви Хамид Хамид от ДПС. Още при обсъждането на новия правилник във временната комисия по изготвянето му, той посочи, че от ДБ прокарват този текст, за да може зам.-председателят на НС Атанас Атанасов от обединението да оглави комисията по вътрешна сигурност.

"На някои сигурно не им харесва и пропорционалността на депутатите в партията. Тук да се изкарва, че нашата група е най-умната и трябва да има колкото депутати, толкова и председатели на комисии. Ако беше вашата група най-умна, щеше да има членове по 100 души", коментира пък Тома Биков от ГЕРБ. Той обвини мнозинството, че текат "пазарлъци за комисиите и не могат да си ги разделят". "Ще ги назначите на партиен принцип. Никакъв парламентаризъм не е това. На това му се вика: "Стани да седна!", добави Биков.

От ДБ обаче отвърнаха, че причината за предложението е, че от обединиението са малко хора и исат да ползват "максимално капацитета на своите членове". "Има парламентарна традиция през 38-ото НС председателя на парламента е бил председател на комсисията за борба с корупцията. Предложили сме този текст, защото сме 16 човека, бяхме 34", каза Атанас Славов.

В началото на дебатите отново припламна и спора за зелените сертификати в парламента. Причината бе отхвърлено предложение на "Възраждане", гласящо, че правото на народните представители за достъп до НС не може да бъде ограничавано.

От ГЕРБ заявиха, че следващата седмица ще предложат да се гласува точка, според която за депутатите ще бъде въведено изискване в парламента да се влиза със сертификат. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ