42% от средствата в националния План за възстановяване са за климатични мерки

42% от средствата в националния План за възстановяване са за климатични мерки

42% от средствата в националния План за възстановяване са за климатични мерки

42% от цялото финансиране в националния план за възстановяване е за мерки, свързани с борбата с климатичните промени. Подкрепа ще получат проекти за нисковъглеродна икономика, за повишаване енергийна ефективност на жилищния фонд т.нар. саниране, изграждането на национална инфраструктура чрез възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), съобщи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов. Ще има схема за подкрепа на ВЕИ от геотермална енергия. Планиран е и Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход в селското стопанство.

"Голяма част от мерките и реформите ще трябва да бъдат реализирани от други министерства, но са по линия на ангажиментите, които страната ни е поела по Парижкото споразумение и зелената сделка", добави Сандов.

Министърът припомни, че до 2026 година България трябва да намали с 40% емисиите парникови газове от енергетиката, а такива генерират най-вече топлоелектрическите централи (ТЕЦ). Според Сандов тази цел е напълно достижима.

"Топлоцентралите могат да намалят емисиите си най-вече чрез модернизация на производствените си мощности и чрез намаляване на обема работа най-вече през времето, когато няма голямо енергийно потребление. Дългосрочните договори с двата основни генератори на парникови газове – т.нар американски ТЕЦ-ове, са пред приключване", припомни Сандов.

Едното споразумение изтича през 2024 г., а другото – през 2026 година, като това е изцяло в рамките на периода на изпълнение на Плана за възстановяване. Позицията на министъра беше, че след изтичане на договорите топлоцентралите, по търговски причини, не биха продължили да работят на въглища, а ще търсят алтернативи. 

България ще въведе нова система за управление на отпадъците, която ще надгражда съществуващата, каза още Сандов. Целта е да се намалят обемите от пластмасови отпадъци и едновременно с това по-голямата част от този тип продукти да станат годни за рециклиране.

Екоминистърът допълни, че страната ни има ангажимент до 2030 година да бъде постигнато 55% рециклиране на пластмасовите отпадъци, както и да се намалят количествата на общия депониран боклук. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ