69 735 украински граждани са влезли у нас от 24 февруари насам

69 735 украински граждани са влезли у нас от 24 февруари насам

69 735 украински граждани са влезли у нас от 24 февруари насам

Общо 69 735 украински граждани са влезли у нас от 24 февруари, когато започна военният конфликт. От тях в България са останали 33 516, като една трета от тях са деца. В държавни и общински бази са настанени 1100, а в хотели - 2500. Част от влезлите във страната са предпочели сами да си плащат хотели, които резервират. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, ръководител на Оперативната координационна група, която планира и организира действията на държавните институции за евакуацията и настаняването на пристигащите в България вследствие на войната в Украйна. 

"Приоритет на българското правителство е сигурността", добави Константинова. Във връзка с финансовия аспект на организацията за прием на граждани от Украйна, тя коментира, че се обсъжда подкрепа от ЕС за държавите, а към момента местните власти ще разчитат на настоящия си бюджет. "Общините имат кризисни планове, които трябва да бъдат организирани и приведени в действие спрямо новия подход на държавата", допълни Константинова. 

"Хората в момента влизат у нас в безвизов режими и моделите, които са създадени досега за работа на институциите, не са приложими. Имаме предизвикателството да сменим почти целия модел и начин на работа. Това, което сме създали, започва от предварителни приемателни пунктове, които не са на ГКПП-тата, защото те имат различна функция. На тях се издават документи на всички, които поискат временна закрила. Оттам хората трябва да напуснат със статут, за да се ползват незабавно от него", обясни ръководителят на щаба полковник Валери Рачев.  

В момента се пише нов софтуер и се създава организация, която да регулира процеса на транспортиране, настаняване и предложения за работа, добави Рачев. "Изпратили сме шестима консули на границите на Украйна с Молдова и Румъния, които ще съобщават предварителна информация за пристигащите към България. Създадена е организация във връзка с транспорта - има 12 автобуса на Министерството на отбраната, работи се и с частни превозвачи, а местните власти ще организират вътрешното транспортиране, добави той.

Рачев отбеляза, че е много важно на областно и общинско ниво да се мобилизира целият капацитет - институции, доброволчески организации и граждани, за да могат да се решат съответните проблеми и да не се наложи създаването на палаткови бежански лагери. 

Настанените в държавни и общински структури в момента са около около 1100 души, а тези в хотелите са около 2500. "Тези данни са изключително приблизителни, защото динамиката е много голяма. Имаме хора, които пренощуват за ден-два. Общо до този момент имаме реализирани около 10 000 нощувки в структури, които ние сме поставили хора. В тази бройка не влизат украинците, които сами са си запазили нощувки и са си платили", отбеляза Рачев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ