Бюджет 2021 окончателно приет

Бюджет 2021 окончателно приет

Приходи в размер на 47,6 млрд. лв. и разходи в размер на 52,5 млрд. лв. - това е разписано в окончателно одобрената рамка на бюджета за следващата година, който окончателно бе приет от парламента днес след тридневни дебати. С приетите на второ четене разпоредби се прави и актуализация на държавния бюджет за 2020 г.

Заложеният ръст на БВП за догодина е в размер на 2,5 процента. За първи път от години е предвиден и дефицит от над 5 млрд. лв. Включен е и буфер от 600 млн. лв., в случай че ситуацията с пандемията COVID-19 се влоши и доведе до необходимост от извънредно осигуряване на ресурси.

Едно от новите пера, гласувани днес е отпускането на еднократна помощ за родителите на всички ученици, записани в първи и осми клас, независимо от дохода на семейството.

Регламентирано е още, че данъчното облекчение за деца по Закона за данъците върху доходите на физическите лица ще бъде приспадане от годишните данъчни основи на родителите на 4 500 лв. при едно ненавършило пълнолетие дете, 9 000 лв. при две ненавършили пълнолетие деца и 13 500 лв. при три и повече ненавършили пълнолетие деца. При ползване на данъчното облекчение за деца с увреждания сумата, с която се намаляват годишните данъчни основи, ще бъде в размер на 9 000 лв.

В края на дебатите бяха отменени и спорните тестове за бързите кредити, които се оскъпяват двойно при просрочие. Тъй като вчера президентът Румен Радев наложи вето, правният хаос с тази поправка стана още по-голям, заяви Крум Зарков от Левицата.

Бюджет 2021 не обслужва партийни интереси, а е изцяло насочен към националния интерес - да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнеса и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи и работата на публичните институции. Това заяви министърът на финансите Кирил Ананиев в заключителната си реч по план-сметката в парламента след приемането на Закона за държавния бюджет на второ четене. Той благодари на депутатите за конструктивния дебат в пленарна зала, за подкрепата и за критиките. 

"Бюджетът е съставен в небивали до момента условия и борба за ограничаване господството на COVID-19 върху здравето на хората, социалния и икономическия им живот. Правителството е наясно с притесненията на хората и бизнеса. Бюджет 2021 е нашият адекватен и икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19 и да продължим по пътя на реформите, започнати още в първите дни на този управленски мандат", отбеляза министърът.  

По думите му, Бюджет 2021 дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки, в него са предвидени достатъчно буфери и следващото правителство ще може да го изпълни независимо в каква политическа конфигурация бъде съставено.

"През 2021 постигаме обещаното удвояване на средната учителска заплата от 2017 г., както и увеличаване на възнагражденията в системата на висшето образование. Продължава да се увеличават парите за сектор образование - подкрепа както за педагогическия и непедагогическия персонал, така и за повишаване достъпа и качеството на образованието. Спазваме обещаното увеличение на минималната работната залата, доходите на заетите в бюджетната сфера също нарастват за трета поредна година, а не предизборно. Ресурсът за социалните системи за 2021 г. е на безпрецедентно високо ниво. Осигурява се финансирането на мярката 60/40, парите за хората с увреждания, месечните помощи за отглеждане на деца, подкрепа за родители чрез данъчни облекчения, увеличението на минималната пенсия от 250 на 300 лв., увеличението на максималния размер на пенсията от 1200 на 1440 лв., осъвременяване на пенсията от 1 юли с 5 процента и изплащане на добавка от 50 лв. за всеки пенсионер до март 2021 г. Средствата за здравеопазване за следващата година също са рекордно високи. Тук са парите за медиците на първа линия, за медицинските дейности, за ваксината за COVID-19, за изграждане на здравната информационна система и на националната педиатрична болница", добави той. 

Ананиев посочи още, че правителството работи върху националния план за възстановяване и устойчивост, който залага интервенция в няколко области на политиката - зелената икономика с фокус към енергийната ефективност, иновациите, дигитализацията, подобряване на свързаността на регионите в страната и др. 

"Чуха се критики за размера на дефицита и спекулативни твърдения за дълга. Със сигурност, ако нямаше пандемия и всички негативи от нея, фискалната позиция щеше да бъде значително на по-ниско ниво. В същото време дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС. И по двата показателя продължаваме да сме между първите в ЕС, като след отминаването на пандемията прогнозираме страната ни да тръгне по пътя на икономическо възстановяване и растеж, които да осигурят възможност за стъпки към постепенно свиване на бюджетния дефицит", каза Ананиев. 

Основните параметри на план-сметката за следващата година, представени накратко

  • В Бюджет 2021 са заложени 47,6 млрд. лв. приходи и 52,5 млрд. лв. разходи; 
  • Заложен е ръст на БВП от 2,5% и дефицит от над 5 млрд. лв.; 
  • Предвиден е буфер от 600 млн. лв., в случай че ситуацията с пандемията COVID-19 се влоши и доведе до необходимост от извънредно осигуряване на ресурси; 
  • Таванът на държавния дълг ще бъде 4,5 млрд. лв.;
  • Минималната работна заплата се повишава от 610 на 650 лв.;
  • 60 дни неплатен отпуск ще се признават за трудов и осигурителен стаж - мярка, свързана с пандемията от Covid-19; 
  • Увеличение на учителските заплати със 17 на сто, а за работещите на първа линия в борбата срещу COVID-19 - с 30%, за държавните служители увеличението ще бъде с 10 на сто, а за полицаите - с 15%; 
  • Запазва се подоходния критерий за получаване на детски надбавки в размер на 410 лв. за един член на семейството пред предходните 12 месеца. В бюджета е предвидена месечна помощ в размер на 40 лв. за едно дете, за две деца – 90 лв., за три деца – 135 лв. Семействата, чиито доход достига до 510 лв., също ще получават помощи, но в размер на 80% ;
  • Запазва се и еднократната помощ при раждане на дете 250 лв. за първо, 600 лв. - за второ и 300 лв. - за трето; 
  • Данъчно облекчение от 450 лева ще могат да ползват семействата с едно дете догодина. За две деца в семейния бюджет могат да останат 900 лева, а за три - 1350 лева, които отново са 10% от приспадната данъчна основа; 
  • увеличение на размера на минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 250 лв. на 300 лв., считано от 1 януари 2021 г.;
  • През 2021 г. партиите ще продължат да получават държавно финансиране в размер на 8 лв. на получен действителен глас.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ