Антониу Гутериш: Копаем собствените си гробове!

Антониу Гутериш: Копаем собствените си гробове!

Антониу Гутериш: Копаем собствените си гробове!

„Време е да кажем „достатъчно“… достатъчно сме се убивали с въглерод, достатъчно сме третирали природата като тоалетна, достатъчно сме горили, пробивали, копали надълбоко. Копаем собствените си гробове!“ – с това послание във встъпителната си реч генералният секретар на ООН се обърна към световните лидери на климатичната конференция в Глазгоу, която започва днес.

„Шестте години от подписването на Парижкото споразумение насам са най-горещите шест години, откакто се води статистика. Нашата пристрастеност към изкопаемите горива тласка човечеството към ръба“, каза Антониу Гутериш и допълни, че океаните са по-топли от всякога и все по-бързо се затоплят.

Той обяви, че ще бъде сформирана група от експерти към Организацията на обединените нации, която ще предложи ясни стандарти за измерване и анализ на ангажиментите за нетни нулеви емисии на недържавни учреждения, каквито са частните компании и НПО-тата.

По думите на Гутериш в момента се върви към климатична катастрофа. „Дори и в най-добрия сценарий температурите ще нараснат до над 2 градуса по Целзий. Докато откриваме тази дългоочаквана климатична конференция, все още вървим към климатично бедствие. Младите го знаят, всяка държава го вижда, по-малките развиващи се държави и други уязвими такива го изживяват. И за тях провалът не е опция, провалът е смъртна присъда“, смята той.

Накрая генералният секретар на ООН призова развитите страни и нововъзникващите икономики да създават коалиции за създаване на „финансовите и технологичните условия за ускоряване на карбонизацията на икономиката и за постепенното премахване на въглищата“.

„Нека да нямаме илюзии – ако ангажименти не бъдат поети до края на тази конференция, държавите трябва да преразглеждат техните национални климатични планове и политики не на всеки 5 години, а всяка година, всеки момент, докато придържането към 1.5 градуса по Целзий не бъде осигурено“, допълни Гутериш, визирайки целите на Парижкото споразумение от 2015 г. за ограничаване на глобалното затопляне до 1.5 градуса преди началото на новия век.

Конференцията ще продължи близо две седмици, до 12 ноември. На откриването присъства и българският премиер Стефан Янев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ