Армения: Пашинян прекрати протестите

Армения: Пашинян прекрати протестите

Армения: Пашинян прекрати протестите

Лидерът на арменската опозиция Никол Пашинян призова привържениците си да прекратят протестите. „В момента няма проблем, който трябва да се решава на площада“, заяви той.

По-рано управляващата Републиканска партия заяви, че на следващото гласуване за нов премиер на страната ще подкрепи кандидата, когото предложат другите три фракции. Те обявиха от своя страна, че ще подкрепят Пашинян.

Ден преди това управляващите гласуваха против номинацията на опозиционния лидер и той не събра необходимите 53 гласа.

Пашинян коментира, че отхвърлянето на кандидатурата му само е увеличило привържениците му. Пред руския „Комерсант“ той коментира: „Ние сме в такава ситуация, че ще победим при всички случаи“.

"Армения ще има премиер на 8 май. Републиканската партия няма да предложи свой кандидат и ще подкрепи кандидата на останалите 3 парламентарни групи", заяви вчера шефът на фракцията Ваграм Багдасарян и призова за прекратяване на блокадата на пътищата и летището.

Следобед същото направи и Пашинян. Той призова протестното движение да отпуши магистралите, за да могат привържениците му да се съберат на нов митинг в центъра на Ереван.

Протестите в Армения продължават 4-а седмица. Те започнаха след като бившият президент Серж Саркисян се предложи за премиер и беше избран. Той остана на поста само седмица и подаде оставка под натиска на демонстрантите, които 42-годишният бивш журналист Пашинян оглави.

63-годишният Саркисян се надяваше да продължи да управлява бившата съветска република след два президентски мандата от 2008 до 2018 г.

По време на мандатите му имаше няколко протеста. Последните недоволства избухнаха като реакция срещу бедността и корупцията. Изборът на Саркисян засили още напрежението и ускори процесите.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ