Милиарди са раздадени без обществени поръчки, обявиха трима министри

Милиарди са раздадени без обществени поръчки, обявиха трима министри

Милиарди са раздадени без обществени поръчки, обявиха трима министри

Милиарди левове държавни пари са раздадени без обществени поръчки. Това обявиха на брифинг трима министри от служебния кабинет – регионалният Виолета Комитова, икономическият Кирил Петков и финансовият Асен Василев.

Един от основните проблеми се крие в процедурите „инхаус”. Това са вратички в закона, позволяващи даването на огромно финансиране без конкурси, обясни говорителят на МС Антон Кутев. 

"От 2019 г. до края на април 2021 г. публичните предприятия у нас са сключили договори за малко над 20 млрд. лева. От тях 11 млрд. и 700 млн. лева са били с поръчки, а 8 млрд. и 600 млн. са били без пуснати обществени поръчки. Тоест над 40% от парите, които държавните предприятия харчат са без общствени поръчки", обобщи финансовия министър Асен Василев.

По думите му, тази информация е била събрана изключително трудно, защото въпросните "инхаус" процедури не са публични и не са обобщени в нито един регистър.

"Инхаус" поръчките са предвидени, ако има държавно или общинско предприятие, което може да свърши работата и се притежава от съответното министерство или община. Както са замислени тези поръчки такова предприятие не би следвало да има право да използва подизпълнители. Както виждаме в МРРБ, в Министерството на икономиката и други структури, това е използвано като начин да се избегнат обществените поръчки и да се дадат пари на фирми без търг или конкурс", обясни схемата Асен Василев.

Икономическият министър Кирил Петков даде пример с магистрала "Хемус". "През 2018 и 2019 г. с министерски постановления държавата осигурява 3,71 млрд. лева, за да се изгради "Хемус". След това Регионалното министерството дава на строителна компания 1 млрд. и 140 млн. лева, за да изгражда магистрала "Хемус" към края на 2020 г. Съответно 996 млн. са раздадени на 45-50 фирми авансово за магистралата", обясни още министър Петков. 

Той даде и още няколко примера. "Искам да обърна внимание за изграждането на правителствения комплекс. Представете си 90 000 кв. м. административна сграда в София Тех парк, дадена, подписан договор без обществена поръчка за цената от 182 202 000. 182 млн. се дават без обществена поръчка на фирма за пълен инженеринг - проектиране, строителство и авторски надзор", каза министърът и попита защо е нужно административна сграда с 90 000 кв.м., защо такава сграда трябва да се сложи точно в София Тех парк, както и защо парите се дават на инженеринг без обществена поръчка. 

Вторият му пример беше с парите за язовирите. За тях, по думите му, са дадени 630 млн. лв. на Държавната консолидационна компания. "Тя авансира 100% на държавната компания "Монтажи", която е нейна собственост. От тези 630 млн. до този момент имаме само десет приключили ремонта. За тези ремонти, при които аз влязох лично в детайл да видя какво се е случило, цифрите, които видях - беше два пъти цената на бетона в сравнение с пазарната цена и пет пъти цената на транспорт", обясни Петков. 

Проверките показвали още, че „Автомагистрали" са сключила договори с 30 фирми без обществени поръчки. 

Според регионалният министър Виолета Комитова 570 милиона лева са отпуснати за укрепване на свлачища, без конкурс, като причината е била спешност.

"Към 1 юни от всички 84 свлачища за укрепване, се работи само по едно – при Рилския манастир. По останалите нямаше проектна готовност, а парите са раздадени декември 2019 година", обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството. Комитова каза още, че в търговското дружество "Автомагистрали" са постъпили тогава 221 млн. лв., а то е договаряло с 30 фирми да изпълнят работата по тези свлачища. "За няколко месеца са преведени 188 млн. лв. авансови плащания на тези фирми. На всяка от фирмите сумата, която се превежда, се определя по оферта, дадена от фирмата", допълни регионалният министър. 

Относно поръчките "инхаус" за АМ "Хемус" тя заяви, че държавата осигурява през 2018 г. 3,71 млрд. лв. от бюджета за "благородната цел да се изгради магистралата". "Нашето дружество раздава 976 млн. лв. на 45-50 фирми авансово за бъдещо строителство на магистрала "Хемус". Тези пари са се предавали без обществени поръчки под прикритието на процедурата "инхаус", допълни Комитова. 

Антон Кутев отправи задочно предложение към Бойко Борисов да обясни рационално ли са изхарчени тези пари, защо се случва така, че 45% от икономиката е вървяла в "ин хаус" и без поръчки. "Нека е по-словоохотлив за това какво се е случило, той има да отговаря на въпроси, а не да задава. 8 млрд. и половина изхарчени за една година без обществени поръчки. Това е огромна корупционна възможност и ако някой трябва да отговаря дали това води до корупция, довело ли е до корупция, някой взел ли е подкупи - Борисов трябва да каже", заяви Кутев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ