ББР, "Столичен автотранспорт", болница и министър в списъка за спецпроверки на Сметната палата

ББР, Столичен автотранспорт, болница и министър в списъка за спецпроверки на Сметната палата

ББР, "Столичен автотранспорт", болница и министър в списъка за спецпроверки на Сметната палата

Пълни финансови проверки на търговски дружества и държавни предприятия, чиято дейност е от голям обществен интерес са сред набелязаните за т.нар. специфични одити, които планира за тази година Сметната палата. Според програмата на институцията за 2022 година, палатата ще извърши общо 335 одита, като най-много от тях - 285, са на годишните финансови отчети на бюджетните организации и общини. 

Специфичните одити са 11, а от Сметната палата отбелязват, че тези проверки са един от акцентите в работата на институцията за тази година. От палатата изброяват попадащите в списъка за специфични одити, както и причините за назначаването им:

- "Столичен автотранспорт" ЕАД. Дружеството, чийто едноличен собственик на капитала е Столична община, отчита към края на 2020 г. натрупана загуба над 33 млн. лв., която надвишава акционерния капитал и вземанията от свързани лица, включващи очаквани кредитни загуби в размер на над 10 млн. лв.;

- Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". За 2020 г. след данъчно облагане загубата на предприятието е над 11 млн. лв., а то управлява значителна по размер и стойност публична държавна собственост;

- "Българска банка за развитие" ЕАД. При извършения от Сметната палата одит на дейността на министъра на икономиката по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала е констатирано, че големите предприятия са обект на съществено кредитиране от ББР с близо една втора от кредитния й портфейл. Възнагражденията на членовете на Управителния съвет на ББР надхвърлят тези в БНБ;

- Университетска многопрофилна болница за активно лечение "Света Екатерина" ЕАД, гр. София. Държавното участие в капитала на болницата е 100%, тя заема едно от лидерските места сред кардиологичните и кардиохирургични центрове и е единствена у нас с лиценз за сърдечни трансплантации. Приоритетна е за одит предвид и факта, че в България от всеки трима души двама умират от сърдечно-съдови заболявания, посочват от Сметната палата.

- "ТЕЦ Марица Изток 2" ЕАД. Едноличен собственик на капитала е "Български енергиен холдинг" ЕАД. За 2020 г. средносписъчният състав на дружеството е над 2300 души. Към 31.12.2020 г. то е отчело близо 340 млн. лв. счетоводна загуба преди данъци, а натрупаните загуби към тази дата са над 1,1 млрд. лв. Повод за проверката е повишен обществен интерес предвид цените на продажба на електроенергия;

- Одит на дейността на министъра на регионалното развитие и благоустройство по упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. Търговските дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала са 14: 7 дружества за водоснабдяване и канализация; "Геозащита" ЕООД; "Автомагистрали" ЕАД; "Български ВиК Холдинг" ЕАД; "Научноизследователски строителен институт - НИСИ" ЕООД; "Национален център за териториално развитие" ЕАД; "Проинвекс" ЕООД и "Фонд ФЛАГ" ЕАД. От 01.06.2021 г. "Главно управление строителство и възстановяване" ЕАД е с прекратена търговска дейност и е обявено в несъстоятелност, уточняват от Сметната палата. Не става ясно обаче какъв период от време и съответно дейността на кой министър ще обхване проверката.  

Изборът на одитните задачи (незадължителни по закон) от Сметната палата е насочен към подобряване на управлението на публичните средства и дейности. Сред критериите са: информация за несъответствия, сигнали от трети страни, възможни негативни последици за обществото, индикации за интерес от страна на Народното събрание. Отчитат се също повишеният обществен интерес, размерът на публичния ресурс, обхватът на публичните услуги.

Сред одитите за съответствие при финансовото управление са планирани проверки на Министерството на науката и образованието, на Държавната агенция за бежанците към Министерския съвет, на Комисията за енергийно и водно регулиране, на Държавната агенция за българите в чужбина към Министерския съвет, на Агенцията по заетостта, на Изпълнителната агенция "Морска администрация", на Университета за национално и световно стопанство и на Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски" - София.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ