Безпрецедентна подкрепа на държавата към автомобилните превозвачи

Безпрецедентна подкрепа на държавата към автомобилните превозвачи

Безпрецедентна подкрепа на държавата към автомобилните превозвачи

От сдруженията в областта на автомобилните превози на товари заявяваме ясно и категорично, че към момента получаваме безусловната подкрепа на министър-председателя Бойко Борисов, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и на цялото правителство по отношение на нашите искания, свързани с готвените законодателни промени по Пакет "Мобилност" на Европейската комисия.

Това се казва в разпространено от Съюза на международните превозвачи писмено изявление на браншовите сдружения в сектора "Автомобилни превози и товари".

Подобна категорична подкрепа от страна на кабинета, Народното събрание и българските евродепутати е без прецедент до момента, се посочва в изявлението. Превозвачите заявяват, че след срещата им с премиера Бойко Борисов са напълно убедени, че изпълнителната власт в страната ще съдейства чрез всички възможни инструменти в защита на българските превозвачи. Уверени сме, че всички заедно ще постигнем желаните резултати за защита на националните интереси и изграждането на едно устойчиво и стабилно бъдеще на един от най-големите сектори в българската икономика, се казва в изявлението.

Още веднъж призоваваме по ясен и категоричен начин всички български политици и общественици да не използват тази тема за политически битки и пререкания, а да отстояват заедно и обединени позиция на подкрепа и несъгласие с предлаганите рестриктивни предложения за промени в европейското законодателство, засягащи автомобилните превози на товари.

Насроченият протест на всички български превозвачи, който ще се състои по време на срещата на върха в София, не е насочен срещу изпълнителната власт в България, а срещу предложенията на част от държавите в ЕС, които ще доведат до унищожаването на българския транспортен бизнес. По време на протеста категорично няма да толерираме политически провокации, заявяват още превозвачите.

Сред предложенията на Европейската комисия е шофьорите на тежкотоварни камиони, които се намират повече от три дни в месеца в друга страна от ЕС, да бъдат смятани за "командировани работници" и да получават заплащане според местните ставки.

Страни като Франция и Германия искат статутът на "командирован работник" да се прилага още от първия ден работа на тяхна територия за шофьори от други държави, докато повечето източноевропейски членки на ЕС отхвърлят прилагането на този статут за техни шофьори в чужбина.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ