Петков: Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април

Петков: Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април

Петков: Бизнесът ще получи компенсации за тока и през април

Бизнесът ще получи компенсации за високата цена на тока и през април. Това обяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации у нас, в която взеха участие и министъра на енергетиката Александър Николов и на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. 

"България е в средата на почти перфектна буря. Всички сме в една лодка, но ще излезем на базата на диалога и знанията, които имаме. Бизнесът ще бъде подкрепен и през април месец. В началото на следващата седмица ще има предложение и за нова мярка", обяви премиерът. 

Той оцени разговорите с работодателски организации като много конструктивни. Петков подчерта, че светът навлиза в рисковата зона на стагфлацията и сега правителството трябва да внимава по всякакъв начин да не забави растежа на икономиката. Даваме си и април да продължим помощите, но трябва да решим дългосрочно предвидимостта за бизнеса - с дългосрочни договори, с нов начин на търговия на електричество, за съжаление големите проблеми, които не са се решавали в последното десетилетие, трябва да ги решим за 90 дни", коментира Петков.

По повод напрежението, което се създава около цените на някои стоки, Кирил Петков призова хората да не се поддават на паника и увери, че властите следят внимателно ситуацията със стоките, за които се пускат слухове, че може да привършат.

"Не се поддавайте на паника, няма да свършват тези продукти. Цените се качват, но на база инфлация, а не в пъти. Избягвайте паника, за да не даваме възможност на спекуланти да ловят риба в мътна вода. Всички заедно трябва да знаем, че имаме правителство, което работи и осигурява систематично решение на проблемите", каза Петков.

До края на април ще се направи нов механизъм, който да подпомогне бизнеса, посочи министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова. "Без стабилна икономика няма как да излезем от кризата, затова правителството и държавата декларираме, че с всички възможни законови средства ще подпомогнем българската икономика, така че предприятията да продължат да работят без да съкращават хора", подчерта Нинова.Тя добави, че днес е било постигнато съгласие помощта за увеличените цени на енергоносителите също да бъде увеличена. С колко и как предстои експертите да решат, допълни Нинова. 

Министърът на енергетиката Александър Николов, който също участва в срещата, съобщи, че целта е сегашният механизъм в подкрепа на бизнеса да се използва по начин, който да позволи на бизнеса да има предвидимост и спокойствие. Той добави, че конкретните параметри за размера на компенсациите и как те ще се случват ще се обсъдят до края на тази седмица и в началото на следващата ще има информация за това как механизмът ще продължи да работи. Николов допълни, че ще се разгледат всички възможни механизми за по-средносрочни и дългосрочни решения, които включват структурата на пазара, дългосрочните договори, което да доведе до по-висока степен на яснота за корпоративния сектор – не за месец, а поне за година напред.

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара Добри Митрев изрази удовлетвореност от днешната среща заради възможността през следващите дни да има диалог в търсенето на най-благоприятния вариант, при който всички небитови стопански потребители на ток да бъдат компенсирани през следващия месец за високите цени на електроенергията, които вече са платени от предприятията.

"По-важното е, че днес разговаряхме и за това в дългосрочен план да имаме сигурност, устойчиви решения по отношение на определяне цената на тока за вътрешния пазар, да име работеща и растяща икономика и проспериращо общество и нация", допълни Митрев. Той изрази надежда в следващите дни и часове да бъде изработен максимално справедлив механизъм за компенсация и намиране на трайни и устойчиви решения занапред.

Работодателите настояват за отпадането на тавана за компенсиране на небитовите потребители заради високите цени на тока, а срокът за изплащането им да бъде удължен до окончателното нормализиране на цените на електроенергията. До края на месец март схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия в размер на 75 на сто от разликата между действителната пазарна цена за съответния месец на БНЕБ, пазар "Ден напред", и  действителната пазарна цена за м. юли м. г. (185,59 лв./MWh), но не повече от 250 лв./MWh, е крайно лимитирана и недостатъчна, посочват работодателите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ