Българите извън страната на 6 ноември могат да гласуват и без предварително заявление

Българите извън страната на 6 ноември могат да гласуват и без предварително заявление

Всички български граждани, които в деня на изборите -  06.11.2016 г. се намират извън страната,  могат да гласуват в секция по свой избор за президент и вицепрезидент и в националния референдум дори и да не са подали предварително заявление за това, напомня ЦИК едно от новите изброни правила. Те ще бъдат допускани за гласуване само срещу представяне на документ за самоличност – лична карта, паспорт или военна карта.

В случаите, когато документът за самоличност е с изтекъл срок на валидност избирателят трябва да си е осигурил удостоверение, издадено от дипломатическото или консулско представителство на Република България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност. С това удостоверение, при представяне пред членовете на съответната СИК, също ще бъде допускан за гласуване, поясняват от ЦИК.

Членовете на избирателната комисия ще предоставят на избирателите декларация (Приложение № 22-ПВР/НР от изборните книжа), с която те ще декларират, че не са гласували и няма да гласуват на друго място. Ако гласуват и в изборите за президент и вицепрезидент и в националния референдум, ще подпишат два броя декларации.

Справка за броя и адресите на избирателните секции в чужбина можете да направите в сайта на Министерство на външните работи (https://www.mfa.bg/205/vote_places) и в сайта на ЦИК  (https://www.cik.bg/bg/pvr2016/foreign/addresses).

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ