България остава голям нетен износител на зърно. Засега хлябът няма да поскъпва

България остава голям нетен износител на зърно. Засега хлябът няма да поскъпва

България остава голям нетен износител на зърно. Засега хлябът няма да поскъпва

България категорично ще запази статута си на голям нетен износител на зърно. Цената ще се определя по същия начин и според анализи към момента няма данни за повишаване на цените на продуктите от първа необходимост като брашно и хляб. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.  

В районите в Североизточна и Източна България сушата е нанесла поражения, но независимо от това се очаква да имаме добра реколта от зърно. Прогнозите за очаквания добив са песимистични от 4,5 млн. тона, през прогнозата на Министерството на земеделието за около 5 млн. тона, до 5,8 млн. тона по прогноза на ЕК - на Съвета на растениевъдство.

"Практиката ни показва, че винаги реалните добиви излизат с 15% по-високи от прогнозата ни. Смятаме, че реколтата ще е приблизително 5 милиона тона и ще запазим обемите си като бизнес, самозадоволяване за хляб и фураж и добър експортьор. България е на едно от челните места в това оттношение", отбеляза министър Десислава Танева. 

Тя уточни, че на всички, които са със 100% пропаднали площи, ще бъде дадена държавна помощ за компенсиране и тя ще бъде разплатена в самата календарна година. 

"България се е възползвала от всички дадени възможност. От Пакета „Директни плащания“, който е близо 800 милиона евро, максимално възможните средства да бъдат насочени към дребните производители с преразпределителното плащане, към Сектор „Животновъдство“, „Плодове и зеленчуци“ чрез обвързаната подкрепа и България се защитава и осигурява бюджета за плащането всяка година на националната преходна помощ, която е за животновъдството и тютюнопроизводството", уточни тя. И съобщи, че с увеличението на бюджета на ЕК, очакванията са да има увеличение на бюджета за Програмата "Развитие на селските райони" с 376 млн. евро. 

Браншът изнесе и данни за изнесени 4,3 млн. тона пшеница, както 1,9 млн. тона царевица, като по двата показателя поставяме рекорди. На четвърто място сме в света по износ на слънчогледово олио. 

"Няма никаква тревога по отношение на зърнения баланс на страната, камо ли да говорим за липса на качествена българска пшеница за производство на хляб. Хлябът е гарантиран", заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите Мариана Кукушева. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ