България пита ЕК за авансово ползване на част от еврофинансирането

България пита ЕК за авансово ползване на част от еврофинансирането

България пита ЕК за авансово ползване на част от еврофинансирането

България ще поиска от Европейската комисия разрешение да похарчи авансово част от европейските пари, предвидени за следващия програмен период, който започва след 7-8 месеца. Целта е да се използват около 200-300 милиона евро, за да се инвестират в антикризисни мерки. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който присъстваше заедно с министър-председателя Борисов на инспекцията на АМ "Европа". По думите на Дончев това ще помогне на страната ни да излезе по-лесно от кризата. 

Вече е изпратено писмо до Брюксел за преструктуриране и на програмата за селските райони, за да изготвят и антикризисни мерки и в земеделието. 

"Опитваме се да мислим и да работим в рамките на парите, които имаме. Ако се отворят нови възможности, страната ни, разбира се, ще се ползва и от тях. България обаче се опитва да се разпрели натоварването между средствата в държавния бюджет и европейските програми", добави Томислав Дончев.

Според него за момента България се справя много добре. Мерките, които се прилагат в момента, са на стойност около 5-6% от целия БВП на България, посочи вицепремиерът. И прогнозира, че стопанската криза ще е втората вълна след коронавируса като тогава размерът на антикризисните мерки може да достигне 10-12 процента от БВП на страната. 

Дончев посочи, че за безвъзмездно финансиране за малки предприятия държавата осигурява над 170 милиона лева. "Това е необходимата бърза, ликвидна подкрепа в зависимост от оборота - между 3000 и 10 000 лева, като целта ни е да стигнем до колкото може по-голям брой предприятия. Надявам се над 20 000, което означава - малък занаятчия, малка работилничка, фризьорски салон, кафе, магазинче, който е пострадал да може да си помогне с тия пари", посочи вицепремиерът.

"Готови сме и с други мерки за този момент, когато много страдат. После, когато започне стопанското възстановяване, сме готови да помагаме. Най-страшно е фабриките да затворят врати, тъй като после отнема месеци възстановяването на дейността. Дай Боже, пазарите да се възстановят бързо. В средносрочен план белези за развитие има. Всички индустрии, свързани с човешкото здраве, ще бъдат номер едно", каза още Томислав Дончев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ