Блумбърг: Пътят на Борисов към нов мандат е труден

Блумбърг: Пътят на Борисов към нов мандат е труден

Партията на българския премиер Бойко Борисов отново е първа политическа сила в страната, но обтегнатите отношения с политическите му съперници правят труден неговия път към четвърти мандат като лидер на най-бедната и най-корумпирана страна в ЕС, пише в свой анализ Блумбърг.

Като един от най-опитните лидери в ЕС, бившият телохранител на последния български комунистически лидер се възползва от подкрепата на консервативните избиратели, привлечени от неговия силов стил на управление. Критиците му казват, че той не е постигнал особени резултати в борбата с корупцията и за повишаването на жизнения стандарт на около 7-те милиона граждани на България.

Основните съперници на партията на Борисов ГЕРБ обещаха да не влизат в коалиция с нея, а в много случаи и помежду си. На фона на несигурният път към изграждане на правителство, Борисов призова своите политически противници да се обединят, за да помогнат на България да се справи с коронавируса, с възстановяването на икономиката и с подготовката за харченето на милиарди евро от еврофондове, предвидени за страната.

„Това е предложението ми за всички“, заяви Борисов в обръщение във Facebook след края на гласуването. „Да видим дали можем да се обединим за доброто на страната“, каза той.

Според последните данни, при обработени 72.35% от протоколите на СИК в РИК, ГЕРБ печели 25,85% от вота. На второ място се нарежда партията на шоумена Станислав „Слави“ Трифонов „Има такъв народ“ с 18,19% от гласовете на избирателите. Опозицията, в лицето на социалистите, е на трето място с 14,91% от вота. Към момента изглежда, че в парламента ще влязат шест партии.

„При такъв фрагментиран парламент ще бъде много трудно да се сформира правителство“, коментира пред БНТ Боряна Димитрова от „Алфа Рисърч“. „Или някои ще трябва да направи компромиси, считани досега за неприемливи,  или парламентът ще има кратък живот.“, каза тя.

Президентът Румен Радев трябва да връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на първата политическа сила след вота. Ако ГЕРБ не успее да излъчи кабинет, правото на това получава втората по численост парламентарна група. Ако и тя не успее да състави правителство, държавният глава има правото по свое усмотрение да връчи мандат на някоя от другите парламентарни сили в рамките на една седмица.

Когато дойде на власт през 2009 г., ГЕРБ управляваха страната без парламентарно мнозинство, докато при следващите си два кабинета Борисов управлява чрез коалиции с по-малки партии.  

За това време той бе в центъра на най-различни скандали, обвинения за връзки с организираната престъпност, улични протести и вражди с президента на страната и някои от най-богатите хора в България. Два пъти си подава оставката. В момента страната е една от най-тежко засегнатите от пандемията от коронавирус, като това се отразява и на нейната икономика.

Корупция и бедност

Transparency International поставя България на последно място в ЕС в борбата с корупцията, а Брюксел многократно е критикувал балканската страна за неспазване на върховенството на закона. В същото време брутният вътрешен продукт на глава от населението, коригиран за относителната покупателна способност, е малко над 50% от средното за ЕС.

Въпреки това Борисов е умел в балансирането на интересите на нацията между историческия съюзник Русия и Запада. Той демонстрира ангажираност към НАТО и ЕС, за разлика от други страни от бившия източен блок като полша и Унгария и Полша, които са в открит конфликт с Брюксел.

Неговото правителство може да се похвали и с едно от най-ниските нива на дълг в блока и малки бюджетни дефицити. Борисов проведе кампания за поддържане на ниските данъци, подобряване на разпределението на еврофондовете и приемане на еврото през 2024 г., процес, който, заедно с присъединяването към безпаспортната зона за пътуване на ЕС в Шенген, беше забавен поради опасения относно корупцията.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Експерт от Харвард за мита, който пречи на хората да бъдат щастливи
Депутати почти стигнаха до бой заради спор за предложен за орден министър на Тодор Живков 
Пеевски отново настоя за избори и нападна президента с нови обвинения за зависимости
Вечерята с омари за крал Чарлз III е струвала на Франция 450 000 евро
"Мозъкът" зад атентатите от 11 септември се споразумя за наказание с властите на САЩ
319 мъдри и забавни афоризми
Николай Андреев: С нарастването на нуждата от мобилни данни ние удвояваме скоростите за максимално добро потребителско изживяване
Страните, които дават най-големи парични награди за медал от Олимпийските игри