Бордът по туризъм предлага всеки ваксиниран да получава ваучер от 50 лв.

Бордът по туризъм предлага всеки ваксиниран да получава ваучер от 50 лв.

Бордът по туризъм предлага всеки ваксиниран да получава ваучер от 50 лв.

Всеки ваксиниран българин да получава ваучер на стойност 50 лв, който да може да ползва за почивка у нас или посещение на заведение предлагат от Националния борд по туризъм. От организацията настояват и за провеждане на кампания за стимулиране на ваксинацията.

"Шест месеца след като първите ваксини започнаха да пристигат у нас, ние сме на последно място в Европа по брой ваксинирани и по-малко от 10% от българското население са ваксинирани. Това е един огромен обществен и здравен проблем. Изводът за първите 6 месеца е, че имаме пълен провал на комуникационната стратегия и политика за това, че ваксините са полезни и че са единствения начин да преодолеем COVID-19", това заяви в ефира на БНТ Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

Тя разказа, че за да стигнат до това предложение, са разгледали и международния опит. "Видяхме, че във ваксинационната кампания на САЩ и дори на съседни на нас страни в Европа има стимули, насърчаване и превръщане на този процес в нещо приятно и забавно. Предложението ни е тези 50 лв. да бъдат използвани в ресторантите и хотелите. Могат да се намерят много и различни форми в хотелите и те не са задължително през нощувките, има много широк периметър от възможности", аргументира се Карастоянова. 

"Не е важно каква е сумата - дали е 20, 50 или 100 лева", посочи тя. "Става дума за два много важни фактора - различен модел на комуникация и постигане преди всичко на здравен ефект. Второ - икономическият фактор. Туризмът се явява инструмент правителството да се погрижи за здравето и икономиката. Всеки лев, вложен в туризма, се връща 4 пъти в националната икономика", каза още Карастоянова.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ