Борисов: Демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят

Борисов: Демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят

Винаги съм казвал, че демокрацията и мирът са най-ценните неща в днешния свят. Това написа в профила си във Facebook премиерът Бойко Борисов. Изказването му е по повод Деня, в който България почита паметта на жертвите на комунистическия режим.

Точно на 1 февруари преди 75 години Народният съд изпраща на смърт регенти министри, депутати, офицери, общественици. Историята на Третата българска държава е белязана от най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици. Много от близките на подсъдимите са изселени, а присъдите – изпълнени незабавно. Денят за почит на жертвите на комунизма се отбелязва в България за 10-а поредна година.

Радостен съм, че сега българите живеят в разбирателство и взаимно уважение, но това не означава, че не трябва да помним подобни режими в човешката история и поуките от тях. Ето защо благодарение на усилията на правителството в новите програми за десетокласниците вече влиза изучаване на комунизма в България, казва Борисов в профила си във Фейсбук.

Важно е да се знае цялата историческа истина за тоталитарните режими, но още по-важно е никога повече да не ги допускаме и остро да осъждаме всяко посегателство върху достойнството на човека, посочва министър-председателят и се прекланя пред паметта на жертвите на комунистическия режим.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ