Борисов е призован на разпит от прокуратурата (допълнена)

Борисов е призован на разпит от прокуратурата (допълнена)

Борисов е призован на разпит от прокуратурата (допълнена)

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е призован на разпит от прокуратурата по досъдебното производство, за което беше задържан от МВР преди седмица, научи bTV от свои източници. Това се очаква де се случи в началото на следващата седмица заради ангажименти на адвоката му.

Преди няколко дни стана ясно, че прокуратурата ще извика и Кирил Петков на разпит. Премиерът беше основен свидетел на службите на МВР при акцията, извършена по неотложност на 17 март. Тогава при акция на МВР бяха задържани за 24 часа бившият премиер Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият шеф на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова. Тогава пред медиите адвокатът на Борисов - Менко Менков обясни, че бившият премиер е задържан за изнудване.

От Софийската градска прокуратура (СГП) възложиха разследването на следователи в Следствения отдел със задача всички опорочени действия по разследването, които е обективно възможно да бъдат преповторени, да се проведат отново по предвидения в закона ред, за да бъдат валидирани. 

Отделно, прокуратурата обяви, че ще разпита повторно и Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова най-вече, за да коригира опорочените според нея от МВР процесуално-следствени действия. За целта тримата ще бъдат разпитани повторно, но вече от следовател, а не както е станало предишния път - от разследващ полицай към МВР. 

След арестите на Бойко Борисов и неговите приближени адвокат Менко Менков подаде жалба в административния съд. Защитникът на лидера на ГЕРБ оспорва законосъобразността на задържането както на Борисов, така и на другите партийни функционери - Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Според Менков липсват основанията за необходимост при претърсването в домовете на Борисов, Горанов и Арнаудова. 

Самият Борисов също потвърди, че е призован на разпит в прокуратурата в първа публична поява след ареста му миналия четвъртък. Той даде брифинг в централата на ГЕРБ, в който участва и Владислав Горанов, както и част от партийното ръководство.

Той обвърза задържането си с подкрепата, която обещал като партиен лидер за Украйна. "Във вторник (б.р. миналата седмица) тук беше посланикът на Украйна и ние дадохме пълна подкрепа за Украйна. Казахме, че ако правителство внесе такова искане в парламента, ние ще го подкрепим. "Нахалството" ми продължи със среща с Порошенко." разказа Борисов и разви хипотеза за скрита цел на управляващите със задържането му - ако се внесе искане в парламента за подкрепа с военна помощ за Украйна ГЕРБ да е обидена и "възпалена" и да не подкрепи такова искане. "Евроатлантизмът на ГЕРБ обаче е непоколебим за разлика от съпредседателите на "Демократична България", подчерта той.

"След миналия четвъртък всеки може да ареструва всеки, казвайки, че е свидетел на нещо, на което не е свидетел.", обобщи бившият премиер. Той отново разказа какво се е случило при пристигането на полиция пред дома му в Банкя миналия четвъртък. "Беше толкова внезапно и изненадващо. Свариха ме на масата с децата. Претършуваха абсолютно всичко. Като започнаха от кухнята, ама всичко, дивани, чинии, тенджери. Там по двора. Всичко пред детето се случва. После там където спя - дрехи, чорапи, всичко долу. Белким да намерят нещо. Рашков изплю камъчето, търсили злато и пари. Никога не съм имал кюлчета. Никога Горанов не ми е донасял пари.

После пак през двора във високата къща. Накрая подписаха протокол за изземване - "не се намират". Мислех, че си тръгват, а те казаха, че имали заповед да ме арестуват. Над 20 души, всичко живо тършува. Взели поемни лица от Симеоново, курсанти. Треперех да не ми подхвърлят нещо. Едно златно кръстче имам, от каратистките години, ама то няма 20 гр., разказа Борисов и попита каква е била неотложността, че да го разхождат като "панаирджийска мечка". Борисов отрече да е бил предупреден за ареста и сравни себе си с Навални, а Рашков с Путин.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ