Борисов: Няма опция ГЕРБ да разговаря с "Има такъв народ"

Борисов: Няма опция ГЕРБ да разговаря с Има такъв народ

Няма опция ГЕРБ да разговаря с "Има такъв народ", защото той не иска такива разговори. Така Борисов отговори на журналистически въпрос относно възможността за разговори с партията на Слави Трифонов. Бившият премиер обаче обясни, че ГЕРБ има кого да предложи за премиер, но ако остане втора партия, ще върнат мандата.

"Бойко Рашков направи параван на "Има такъв народ" и на още някои. Така че, честито на Слави Трифонов, ако така мислиш, че си ни победил, честито!", заяви на пресконференция в късния следобед днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Според него хората са се криели и плашели от това, което диктатурата на Румен Радев е наложила. "Ние добре, че сме живи", каза още Бойко Борисов. 

"Постигнахме това, което искаше Румен Радев - масово гласуване на избори. Кой от нас, политик, може да каже, че представлява народа. 70% от хората се уплашиха, отвратиха и не отидоха да гласуват. След два месеца стържене, чупене, десетки, стотици наши симпатизанти бяха задържани. Беше им забранено да гласуват. Фирмите, в които ходехме, молеха да не стане известно - защото веднага отиваха данъчните след нас. Хората се плашеха от диктатурата на Румен Радев" 

Той се похвали с постигнатия резултат на изборите - ГЕРБ печели в 16 области. "Има такъв народ" в 8, ДПС в 5, "Демократична България"- 2. "Лидерската битка в София печели Бойко Борисов срещу Корнелия и Христо Иванов, Хаджигенов и всички останали", подчерта лидерът на ГЕРБ. Относно демографския профил на подкрепилите ГЕРБ - Борисов посочи, че за неговата партия са гласували най-много висшисти, хора със средно образование и най-много от работещите.

Борисов разкритикува Централната избирателна комисия, че в 11:00 ч. днес Слави Трифонов е обявил правителство и е казал, че чака Радев да му прати мандата. "По това време ГЕРБ е първа политическа сила. Откъде знае Слави Трифонов какво ще се случва после. Забележете - от 20:00 ч. снощи до 7:30 са обработени 95.22 % от протоколите. Тази тяхна ЦИК от 7:30 ч. още нямат краен резултат. Броят 2%. Изброили са 95.22%, а оттогава досега не могат да преброят 2,5%", посочи той.  Бившият премиер поиска ЦИК да даде списък на електронните специалисти, настройвали машините в чужбина. "Кои са те? Откъде ги намериха? Как настройваха машините?", попита той. "Искам да знам техниците, да им знам именцата. Да ги издирим, да видим откъде дойдоха. Чакаме 10 часа да преброят 2%, за да обърнат с няколкостотин разликата. Ама няма значение, бе, Слави! Ако така си мислиш, че си ни победил, да ти е честито!", каза още той.

Относно представянето на проектокабинета на Слави Трифово Борисов останал с впечатлението, че ще се ходи на  конкурс по полиглоти. "Аз съм обиколил света по три пъти навсякъде. Навсякъде дори да знаят езика, говорят с преводачи, защото всички пишат. И това не е важно", заяви още Бойко Борисов. И посочи пропуск в състава на правителството, предложено от ИТН - липсата на министър на околната среда и водите.  После даде примери и от своя опит как се процедира след съставянето на един кабинет. "На следващия месец се говори за бюджет. Едните партии искат затваряне на въглищата, втори - за вредните емисии, трети - да се качат на Луната... Така че днешното изявление на Трифонов означава, че той не иска да има правителство и това е прах в очите на хората. Не знам коя партия ще отиде да го подкрепи. И ако си спомняте в същата тази зала ви предупредих - че това е играта на Румен Радев - да остане служебното правителство - дълго и тягостно. И те затова се държат така, сякаш ще векуват. Те знаят за всичките тези сценарии и е видно, че с изказването на Трифонов: "Не желая ГЕРБ, БСП и ДПС, а другите нямат мощност", че правителство няма да има

"Така че в следващите дни ще наблюдаваме коя от партиите ще се почувства като лека жена - повикана без условия и да отиде. Ние сме отговорна партия и ясно сме казали какво ще правим. Да видим сега дали "Да, България" ще се самопредложи, интересно ми е БСП какво ще направи. Това връщане на кадрите на НДСВ не е случайно. Това са икономически кръгове, знам ги и затова малко ми е тъжно", допълни Борисов.

"Нека Трифонов си внесе проекта за кабинет, нека президентът му даде мандат, нека се закълне в парламента и да дойде до натискане на бутона. Планът им е друг отдавна - Бойко Рашков да върлува и тормози хората, докато изчегърта каквото може", заяви още той.

"Слави Трифонов не е никакъв и ще си измие ръцете с тези хора. Вие винаги търсите мене - защо? Защото като се изкажа аз, това носи политически отговорност, като се изкажат колегите, това е на 90% - има 10%  дали. Ако задълбаем - кое е по-голямото зло - Бойко Рашков или Слави Трифонов, ще изпаднем в тежък размисъл. То не беше чегъртане, мачкане, тормоз...Нали през цялото време говореше как ще ни викат на разпит. Ако в комунистическо следствие Бойко Рашков те разпитва и те вкарат вътре, не се знае как ще излезеш", продължи лидерът на ГЕРБ.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ