Борисов определи оповестена от Овчаров сделка на "Булгаргаз" като подготвена продажба

Борисов определи оповестена от Овчаров сделка на Булгаргаз като подготвена продажба

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи като подготвена продажба за определени фирми оповестена тази сутрин от Румен Овчаров сделка, в която в петъчния ден "Булгаргаз" е продал 60 хил. мегаватчаса природен газ за 3 секунди. 

"Въпросното количество е равно на половината за ден консумация на цяла България", коментира Борисов пред симпатизанти и медии в Кирково. 

Според него, схемата се случва с предварително подготвени 6 фирми, които знаят за въпросния търг и кога процедурата ще бъде отворена. "Отварят, че има оферта "Булгаргаз" примерно за 10 хил. мегаватчаса, тя, фирмата чака, натиска, "Булгаргаз" това чака, затваря и на 3 секунди сделката е извършена. Прозрачно, готино и веднага няколко милиончета отиват в Андора, Катар. След това следващата фирма, тя също чака 2 хиляди, тап, пускат", каза Борисов.

Той уточни, че става въпрос за фирми със смесено участие, преди всичко чуждо, за да не могат да бъдат хванати от българските служби.

"Дори по времето на Румен Радев, служебните правителства, те максимум си позволяваха по хиляда - две хиляди, пряко сили да пуснат така. Дето се вика, техническа грешка може да бъде. Но тези сега лакомниците толкова бързат да се налапат", коментира още лидерът на ГЕРБ.

"Това е такава грандиозна корупционна схема, каквато не сме виждали от 90-те години. Тогава умишлено се фалираха предприятия, каквато е целта сега с "Булгаргаз", за да може други, близки до властта, каквито в случая са посредниците, да вземат бизнеса на тези предприятия.", коментира Делян Добрев. Той уточни, че оборотът от газа в България е между 2 и 3 милиарда, заради което е била и цялата битка. По думите на Добрев, атаката срещу "Булгаргаз" е да бъдат върнати посредниците, махнати по времето на ГЕРБ, с което цената на газа е паднала с над 20 процента. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ