Борисов отказа коментар за разпита в прокуратурата. Възмути се от тегленето на дългове

Борисов отказа коментар за разпита в прокуратурата. Възмути се от тегленето на дългове

Борисов отказа коментар за разпита в прокуратурата. Възмути се от тегленето на дългове

Около 30 минути продължи разпитът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в следствения отдел на Софийската градска прокуратура. Той пристигна в сградата към 14.30 ч. днес заедно с адвоката си Менко Менков, но на излизане отказа да коментира пред медиите подробности за какво е бил разпитван с аргумента, че е подписал декларация да не разгласява подробности от разпита. Бившият премиер нахока репортерите, че вместо да се занимават с дълговете, които правителството поема, го причакват пред следствието. 

"Още половин милиард днеска заяви правителството. Миналата седмица половин милиард, по-миналата - половин милиард, и вие докато се тълпите тука, вече милиард и половина за по-малко от 30 дена. В същото време меморандум за милиарди с неясни компании, подписани в Гранитна зала на Министерски съвет, а вие прекрасно знаете, че след подобни разпити, се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори", заяви той, визирайки явно споразумението от миналата седмица, сключено от правителството с две фирми за инвестиции в енергетиката, едната от които впоследствие се оказа близка до фонд на приближен на Путин бизнесмен, според разследване на Bird.bg.

"Само за 30 дни милиард и половина нови дългове с 3 пъти по-високи лихви. Тези лихви ще надминат половин милиард за година накрая. А службите къде са? Те не проверяват ли?, добави бившият премиер.

Борисов отказа коментар на думите на вицепремиера Асен Василев, че собственикът на "Инса Ойл" преди месеци му се оплакал за натиск от страна на Борисов и Делян Пеевски. Бившият премиер само каза, че ако Георги Самуилов "има нещо да каже, да излезе да го каже".

Днес показания в Софийската градска прокуратура се очаква да дадат още бившият финансов министър Владислав Горанов и бившият шеф на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова. 

Разследването започна след ареста на Борисов, Горанов и Арнаудова на 17 март. Тогава тримата бяха задържани за 24 часа и освободени без повдигнати обвинения. Сега обаче те трябва да дават повторно показания по сигнал за изнудване от Васил Божков, понеже Прокуратурата прецени, че действията на МВР по разследването са опорочени, защото разпитите били извършени от разследващ полицай от МВР, а не както е трябвало - от следовател. Това налага повторния разпит на всички лица, чиито показания могат да допринесат за изясняване на обстоятелствата по случая. 

На пресконференция миналата седмица укриващият се в Дубай бизнесмен обясни, че в продължение на години е бил принуждаван да плаща милиони, за да върви бизнеса му. Експремиерът обаче отрече обвиненията. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ