Борисов и Плевнелиев поздравиха Тръмп за избирането му

Борисов и Плевнелиев поздравиха Тръмп за избирането му

Борисов и Плевнелиев поздравиха Тръмп за избирането му

Премиерът Бойко Борисов поздрави Доналд Тръмп за избирането му за президент на САЩ.

Борисов изрази надежда, че при новата администрация зад Океана София и Вашингтон ще надградят постигнатото стратегическо партньорство, съобщава БНР. Премиерът изтъква отличното досегашно сътрудничество между България и Америка в отбраната, борбата с тероризма и с организираната престъпност. 

"Ценя изключително високо достигнатото ниво на приятелство и стратегическо партньорство между нашите две страни. Искрено вярвам, че при Вашата администрация България и САЩ ще продължат да надграждат постигнатото. Надявам се и на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за САЩ, което ще разшири възможностите за преки връзки между гражданите на двете страни", посочва той.

Президентът Росен Плевнелиев също изпрати поздравителен адрес до Доналд Тръмп.

"България и САЩ споделят общи виждания и близки оценки по най-важните световни събития, което намира израз в тясното ни взаимодействие като стратегически партньори", пише Росен Плевнелиев. 

Държавният глава също поставя въпроса за отпадането на визите за българските граждани като водеща тема в бъдещия диалог между България и САЩ. "Надявам се динамиката на нашето сътрудничество да намери съответстващ израз и в разширяване на възможностите за преки контакти между гражданите на двете страни, в това число и в постигане на напредък в диалога за премахване на визовите ограничения за българските граждани при пътуванията им в САЩ", казва Плевнелиев. 

Държавният глава пише, че приоритет за България остава сътрудничеството с цел увеличаване на обема на двустранната търговия и на взаимните инвестиции, които имат не само икономическо измерение, но и нарастваща геополитическа тежест.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ