Борисов: Северна Македония и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС

Борисов: Северна Македония и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС

Борисов: Северна Македония и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС

"Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност". Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

"Северна Македония и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС", категоричен беше Борисов и затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени. "Така че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие", обърна се премиерът Борисов към Буяр Османи.

Министър-председателят посочи, че двете страни трябва да вървят по пътя на дипломацията и разбирателство. "Героите, които са загинали за свободата, не могат да са темата, която ни разделя. Защото тяхната съкровена мечта е била да бъдем заедно и затова са си дали живота. Така че те трябва да са мост на приятелство, а не на разделение", акцентира Борисов. Той потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия. Премиерът изтъкна необходимостта от изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

По време на срещата на Борисов с Османи бяха обсъдени и двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония и предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19. Премиерът Бойко Борисов изпрати специални поздрави на министър-председателя Зоран Заев и на президента Стево Пендаровски.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ