Борисов: Бяхме предпазливи и това ни се отплати

Борисов: Бяхме предпазливи и това ни се отплати

Борисов: Бяхме предпазливи и това ни се отплати

Отворихме границите на България 2-3 седмици преди другите държави. Днес гледах, че президентът на Франция Еманюел Макрон, канцлерът на Австрия Себастиан Курц, премиерът на Испания Педро Санчес днес обявяват неща, които ние преди 3-4 седмици сме ги направили. Бяхме предпазливи и това ни се отплати. Българската иконимика и стопанство заработиха по-рано. Надявам се туристическият ни бранш да привлече българите на нашето Черноморие. А не с такава радост да чакат днешното отваряне на границата ни с Гърция. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който инспектира заедно с регионалния министър Петя Аврамова скоростния път, който трябва да свърже магистрала "Хемус" с Видин. 

По думите му, трябва да се привлекат близо милион българи, които са решили да почиват в Гърция. "Важен е диалогът на туристическия бранш с хората. Редно ли е да даваме пари, а българите, платежоспособните особено, да отиват в Гърция? Те трябва да рекламират и да поемат ангажимент към хората, че техният хотел е евтин, рибата им е хубава и т.н. Не може да дадем парите на Северна България да ги дадем там. Държавният бюджет е един и на всички. Ако някой иска да сравни икономиката на България с Франция и Германия, съжалявам. Важно е това, което се прави“, посочи още Борисов. 

В сряда трябва да влезе в Министерски съвет предложението за отпускане на пари на Рилския манастир за пречиствателната станция и строителството да започне, стана ясно от думите на премиера. 

"Трябва да дадем на игумена на светата обител парите, за да стане на 100% чиста водата там. Другият понеделник – вторник можем да отидем до Рилския манастир да видим как ще се работи. Тази седмица ще си свършим това, което обещахме на игумена, и строителството може да започне“, посочи той.

Борисов се зарече, че на пътя  Ботевград – Мездра няма да има кръгови, а ще има кръстовища на две нива.

"Едното съоръжение е около 15 - 20 млн. лв., което ще завиши стойността. Ботевград – Мездра стане ли, нататък ще бъде по-леко и по-равно. Фирмите натрупаха опит и правят съоръженията за по няколко месеца. Всичко се развива добре. Има огромна нова техника. Което сме обещали, ще стане. Можехме да направим кръгови, но щяха да се изтрепят хората. Затова ги спрях и кръгови няма да има, а проектът се оскъпи", посочи премиерът. 

Борисов продължи деня за инспекции с оглед и на ремонта на тунел "Витиня".  Регионалният министър Петя Авармова напомни, че тунелът е затворен още от миналата година, тъй като се оказало, че има сериозни конструктивни дефекти в облицовките. 

Работещи на обекта докладваха на премиера, че ще има два пешеходни тунела между двата ръкава на тунела и то по всички изисквания.

 

"Сериозна работа. Всичко - нова армировка, бетон", коментира Борисов. В отговор му докладваха, че се опитват да наваксат с работата заради пандемията.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ